Hoe ik stress onder controle houd (6 praktische tips)

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 22:27
hoe houd je stress onder controle

Het lijkt erop dat stress een onderdeel is geworden van ons moderne leven, en velen van ons worstelen om hiermee om te gaan. In deze blog geef ik je 6 praktische tips om je stress onder controle te houden. Ontdek praktische en doeltreffende methoden om stress te beheersen. Lees snel verder als je vandaag nog je stress wilt aanpakken!

Op Instagram vroeg ik mijn volgers naar welk onderwerp ze graag wilden lezen, en 'stress' kwam als absolute koploper uit de bus. Het is begrijpelijk dat niemand graag als stresskip door het leven wil gaan!

In het algemeen kan ik mijn stress goed onder controle houden. Ik ben van nature redelijk stressbestendig en maak me niet snel druk om dingen. Toch ervaar ik ook regelmatig stress, en daar moet ik serieus mee omgaan. Het is essentieel om te leren hoe je stress onder controle houdt, anders kan het je uiteindelijk te veel worden en leiden tot burn-out symptomen of overprikkeling. Iets wat niemand wil! Ik wil je graag meenemen in de kleine dingen die ik gedurende een dag doe om mijn stress onder controle te houden.

 

Dit doe ik om stress te controleren op daily basis

Stress onder controle houden is essentieel voor je welzijn en gezondheid. Hier zijn enkele effectieve strategieën om stress te verminderen en onder controle te houden:

 

Start de dag met een to-do lijstje

Een to-do lijstje is een krachtig hulpmiddel om stress onder controle te houden en een gevoel van controle over je dag te behouden. Het stelt je in staat om taken te organiseren en prioriteiten te stellen, waardoor je efficiënter kunt werken en je geest helderder blijft.

 

Daarnaast doe ik ook vaak een 'braindump'. Dit betekent simpelweg alles wat in je hoofd zit opschrijven, of het nu taken, verantwoordelijkheden, zorgen of ideeën zijn. Dit helpt om je geest te bevrijden van overbelasting en geeft je een beter overzicht van wat er allemaal speelt in je leven. Door een brain dump te doen, voorkom je dat je continu aan dingen moet denken en kun je je concentreren op de taak die voor je ligt. Hier kan je mee beginnen als je niet weet wáár je moet beginnen. ;-) Na het maken van een brain dump, kun je je to-do lijstje samenstellen.

Door te weten dat je alles wat je moet doen hebt vastgelegd, kun je je richten op het uitvoeren van taken zonder de angst om iets te vergeten. Probeer deze methoden in je dagelijkse routine te integreren en ervaar zelf hoe ze je kunnen helpen een meer ontspannen en georganiseerd leven te leiden.

 

Eet voor 80% gezond en voedend eten

Het idee van "80% gezond en voedend eten" heeft te maken met het streven naar een gebalanceerd voedingspatroon dat bijdraagt aan het verminderen van stresslevels en het bevorderen van algeheel welzijn. Hoewel er geen exacte wetenschappelijke formule is die zegt dat 80% gezond eten precies de juiste balans is, wordt dit percentage vaak genoemd als een richtlijn voor een duurzaam en haalbaar voedingspatroon.

Ik hoor je denken: Maar wat heeft voeding met stress te maken? Nou veel!

Reden 1: Voeding heeft invloed op de chemische processen in ons lichaam, waaronder de productie van neurotransmitters die onze stemming beïnvloeden, zoals serotonine. Het eten van gezonde voeding kan de balans van deze neurotransmitters bevorderen en zo bijdragen aan een positieve stemming.

Reden 2: Voedzaam eten levert ons lichaam de juiste brandstof om goed te functioneren. Het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt helpt om energielevels stabiel te houden. Dit draagt bij aan een betere veerkracht bij het omgaan met stressvolle situaties.

 

Reden 3: Er is een sterke connectie tussen onze darmgezondheid en ons brein, ook wel de "gut-brain axis" genoemd. Een gezond dieet bevordert een goede darmgezondheid, wat op zijn beurt de stemming en stressreacties kan beïnvloeden.

 

Het is belangrijk op te merken dat 80% gezond eten geen absolute regel is, maar eerder een algemene richtlijn om balans te vinden. Het is normaal om af en toe te genieten van minder gezonde traktaties. Een flexibele benadering van voeding is duurzamer op de lange termijn en kan ervoor zorgen dat je minder gestrest raakt over wat je eet.

 

>> Voedingsschema op maat met persoonlijke aandacht? Kan geregeld worden ;-)

 

Doe helemaal niks voor 5 minuten

Helemaal niks doen, ook wel bekend als "niksen" of "dolce far niente" (love deze italiaanse uitspraak!) kan verrassend helend zijn voor het verlagen van stresslevels en het bevorderen van welzijn. In onze moderne samenleving zijn we vaak geneigd om constant bezig te zijn en ons te laten leiden door een drukke en veeleisende levensstijl. Hierdoor ervaren velen van ons chronische stress, wat schadelijk kan zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid. Stoppp this please! Vandaag nog, ja. Dank je!?

 

Niks doen is juist super effectief!

 

Reden 1: Door niets te doen, kunnen we de constante stroom van gedachten tot rust brengen. Dit helpt om mentale helderheid te herstellen en ruimte te creëren voor nieuwe ideeën en perspectieven.

Reden 2: Niksen kan onze creativiteit stimuleren. Wanneer we onze geest de vrijheid geven om te dwalen, kunnen we vaak later beter omgaan met problemen en taken.

 

Reden 3: Even niets doen geeft ons de gelegenheid om op te laden en nieuwe energie op te doen. Het kan helpen bij het voorkomen van uitputting en burn-out.

 

Train jezelf om mindful te zijn

Oefen mindfulness en meditatie om je bewust te worden van je gedachten en emoties, en leer ze te beheersen. Dit kan helpen om angstgevoelens te verminderen. Het omvat het observeren van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zonder erin meegezogen te worden.

 

Door mindful te zijn, word je je bewuster van je stressniveaus en de triggers die stress veroorzaken. Dit helpt je om vroegtijdig te herkennen wanneer stress begint op te bouwen, zodat je proactief actie kunt ondernemen.

Mindfulness helpt je om op een kalmere en evenwichtiger manier te reageren op stressvolle situaties. In plaats van impulsief te reageren, krijg je meer ruimte om bewust te kiezen hoe je wilt reageren.

 

Plan tijd in voor jezelf

Plan regelmatig momenten van ontspanning in je dagelijkse routine. Doe activiteiten waarvan je geniet en die je helpen te ontspannen, zoals wandelen, lezen, tekenen of luisteren naar rustgevende muziek. Voor mij betekent dit: lezen, wandelen, sporten of schrijven.

 

In onze drukke levens kunnen we gemakkelijk verstrikt raken in verplichtingen en verantwoordelijkheden, waardoor we onszelf verwaarlozen. Door bewust tijd vrij te maken voor zelfzorg en ontspanning, kunnen we opladen en herstellen van de dagelijkse stressoren.

 

DANS EN LACH!

Ik dans altijd in de keuken tijdens het koken (als niemand kijkt hehehe). Zowel dansen als lachen stimuleren de afgifte van endorfines, ook wel bekend als "gelukshormonen", die stress en spanning verminderen. Beide activiteiten zorgen voor ontspanning van de spieren en helpen je om je geest te kalmeren, waardoor je je meer ontspannen en verfrist voelt. Ze kunnen je direct een gevoel van vreugde en positiviteit geven.

 

Of je nu gewoon thuis danst op je favoriete muziek of samen met vrienden lacht om grappige herinneringen, deze eenvoudige, vreugdevolle activiteiten kunnen een groot verschil maken in je algehele welzijn. Dus, dans en lach zoveel als je kunt en geniet van het leven :-).

 

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

 

-x- Demi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.