Is biologisch eten gezonder? Lees hier 8 belangrijke punten over biologisch voedsel

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 07:34

Ik vroeg mijzelf ook altijd af: is biologisch eten echt gezonder? Ik snapte de hype er niet zo van. Sinds ik het boekje 'De Boodschappencoach' heb gelezen, begrijp ik het veel beter. Ik koop zelf niet altijd biologisch, maar ik probeer dit wel steeds vaker te doen. Zeker als het gaat om producten met een eetbare dunne schil. Onlangs heb ik een interessant boek gelezen waar veel informatie stond over biologisch eten. Ontdek in deze blog onder andere hoe biologische groentes rijker zijn aan natuurlijke afweerstoffen en micronutriënten en vele andere voordelen.

Biologisch eten biedt verschillende voordelen ten opzichte van 'reguliere' voeding.

Ik vind het zelf erg belangrijk en interessant om te weten wat er op mijn bord beland. Daarom ben ik hier momenteel veel over aan het lezen. Biologisch eten wordt steeds populairder omdat steeds meer mensen bezig zijn met gezonder leven. Hieronder bespreek ik 8 punten waarom biologisch eten een betere keuze kan zijn. Zeker interessant voor als jij weleens in de supermarkt staat en niet weet waar je goed aan doet! 

1. Vermindering van mogelijke bacteriën in vlees

Dieren in de bio-industrie worden vaak preventief behandeld met antibiotica (geneesmiddel dat bacteriële infecties bestrijdt) vanwege hun slechte leefomstandigheden, wat kan leiden tot antibioticaresiduen in het vlees. Antibioticaresiduen is een bacterie die ongevoelig/resistent zijn voor bepaalde soorten antibiotica. Deze residuen kunnen uw darmflora verstoren en antibioticaresistentie veroorzaken. In de biologische veeteelt mogen antibiotica alleen worden gebruikt bij zieke dieren, waardoor de kans op antibiotica en resistente bacteriën in biologisch vlees kleiner is.

 

2. Geen chemische groeihormonen in vlees

Hoewel officieel verboden, worden soms illegaal chemische groeihormonen gebruikt om vee sneller te laten groeien. Deze hormonen kunnen in het vlees terechtkomen en uw hormoonbalans verstoren. In de biologische veeteelt is de kans op illegaal gebruik van chemische groeihormonen aanzienlijk kleiner vanwege de strikte regels en cultuur.

 

3. Gezondere vetzuursamenstelling van vlees

Dieren in de bio-industrie krijgen vaak een eenzijdig dieet van graan en maïs, wat resulteert in vlees met een ongunstige vet-samenstelling, met veel verzadigde vetten en omega 6-vetzuren. In de biologische veeteelt krijgen dieren een gevarieerder dieet en meer beweging, wat leidt tot vlees met minder verzadigde vetten en omega 6-vetzuren, maar met meer omega 3-vetzuren. Omega 6-vetzuren zorgen eerder voor ontstekingen, waar omega 3-vetzuren ontstekingen tegengaat. De tweede wil je dus in je dieet verwerken ;-).

 

4. Geen chemische E-nummers

Biologische producten mogen geen chemische hulpstoffen (E-nummers) bevatten, met uitzondering van smaakversterker E621, die in gistextract gebruikt mag worden (raadpleeg waarschuwingen voor details). Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur.

 

5. Minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen

Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Ze zijn ook mogelijk kankerverwekkend zijn. Xeno-oestrogenen zitten in verzorgingsproducten die wij op ons gezicht en lichaam smeren, kleding die we dragen, wasmiddel waar we onze kleding mee wassen, voeding, verpakkingen etc. Daarom kan je beter kiezen voor natuurlijke parfum, wasmiddel en verzorgingsmiddelen.

 

6. Meer natuurlijke afweerstoffen in groente en fruit

Planten produceren natuurlijke afweerstoffen, zoals salvestrolen, tegen schimmels. Deze stoffen hebben belangrijke beschermende functies in ons lichaam. Biologische gewassen bevatten meer van deze natuurlijke afweerstoffen omdat ze niet behandeld worden met chemische bestrijdingsmiddelen. Salvestrol zou ervoor zorgen dat kankercellen afsterven.

 

7. Meer micronutriënten in groente en fruit

Biologische groente en fruit groeien op volle grond en hebben meer tijd om te rijpen. Hierdoor bevatten ze vaak meer vitaminen, mineralen en andere waardevolle micronutriënten vergeleken met reguliere gewassen, die soms snel worden gekweekt met behulp van kunstmatige methoden.

 

Komkommer, tomaat en witlof zijn bijvoorbeeld groentes die vaak worden gekweekt op hydrocultuur. Hydrocultuur, ook wel bekend als hydroponie, is een teeltsysteem waarbij plantenwortels groeien tussen kleikorrels. Deze korrels absorberen water en voedingsstoffen, die ze vervolgens geleidelijk aan de plantenwortels afgeven. Vaak zorgt dit systeem er wel voor dat er minder voedingsstoffen in de groenten zit, maar ook minder natuurlijke afweersystemen.

Hydrocultuur heeft ook zijn voordelen.

  • Schoon en ziektevrij: Gebakken kleikorrels zijn vrij van ziektekiemen, waardoor planten geen last hebben van bodemziekten. Onaantrekkelijk voor beestjes, in tegenstelling tot potgrond.
  • Minimaal onderhoud: Hydrocultuurplanten hoeven slechts eens in de vier à vijf weken water te krijgen, wat resulteert in slechts 12 onderhoudsbezoeken per jaar, in tegenstelling tot grondplanten die veel vaker zorg nodig hebben. Hierdoor wordt massaproductie makkelijker.
  • Kostenbesparing op lange termijn: Hoewel de initiële kosten hoger zijn, zijn hydrocultuurplanten op de lange termijn goedkoper omdat ze over het algemeen sterker zijn en een langere levensduur hebben.

 

8. Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten

Biologische producten bevatten geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten, zoals genetisch gemodificeerde soja en maïs, die mogelijk overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken en waarvan de langetermijneffecten op de gezondheid nog onvoldoende zijn onderzocht. Bij genetisch gemodificeerd gewassen (ggo's) is het DNA aangepast, waardoor deze planten bijzondere eigenschappen bezitten. Voorbeelden zijn aardappelen die resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophthora, tomaten die langer houdbaar zijn en maïs die beter bestand is tegen rupsenvraat. Wellicht goed voor de teelt, maar niet zo goed voor je lichaam.

 

 

Blog gaat verder onder afbeelding >>

Biologisch fruit aan een boom

Ook biologisch voedsel kunnen nog steeds schadelijke stoffen bevatten

Het is echter belangrijk op te merken dat biologische voeding niet automatisch gezond is. Producenten kunnen nog steeds schadelijke toevoegingen doen, zoals suiker, of schadelijk verpakkingsmateriaal gebruiken. Ook kunnen biologische producten nitriet (in vleeswaren) en sulfiet (in wijnazijn, wijn, kokosmelk) bevatten. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. En betreft sulfiet: daar kunnen mensen allergisch op reageren. Ervaar jij klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen? Probeer dan eens sulfiet te vermijden.

Daarnaast kunnen ze iets risicovoller zijn wat betreft houdbaarheid en voedselveiligheid. Het is dus verstandig om in de biologische schappen te kiezen voor producten die zo puur en onbewerkt mogelijk zijn.

Blog gaat verder onder afbeelding >>

Verschillende keurmerken voor Biologisch voedsel

Alle producten die volgens de EU-regels voor biologische landbouw zijn geproduceerd, moeten het Europees biologisch keurmerk dragen.
Daarnaast kunnen nationale of regionale keurmerken worden gebruikt.

Eko-keurmerk: het 'groene blaadje'

Het EKO-keurmerk voldoet aan dezelfde eisen als het Europees biologisch keurmerk. Het EKO-keurmerk is te herkennen aan het 'groene blaadje'.

Demeter gaat verder dan andere biologische keurmerken

Demeter-gecertificeerde producten komen voort uit biologisch-dynamische akkerbouw en veeteelt, gebaseerd op de antroposofische principes van Rudolf Steiner. Demeter gaat verder dan EKO op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en diervriendelijkheid. Deze aanpak houdt een holistische kijk op natuur en boerderijleven in.

Producten met het Demeter-keurmerk moeten voldoen aan strikte normen, waaronder een ruime vruchtwisseling, gecontroleerd mestgebruik en het gebruik van biodynamische preparaten. Ook integriteit van dieren, natuurbeheer en persoonlijke ontwikkeling spelen een grote rol. Duurzame afzetmethoden en lokale verkoop zijn essentieel. Dit keurmerk garandeert niet alleen gezondheid, maar ook een diep respect voor de natuur en traditionele landbouwpraktijken.

Blog gaat verder onder afbeelding >>

biologisch eten

Zijn er eigenlijk ook nadelen?

Er zijn wel enkele punten die nadelig zijn wat betreft biologisch eten.

  1. Prijs: Biologische voeding is duurder dan reguliere voeding vanwege de benodigde extra ruimte en de langere levensduur van dieren, wat de productiekosten verhoogt. Dit resulteert in hogere prijzen, wat voor mensen die weinig of geen biologische producten kopen vaak een belangrijke reden is om ze te vermijden.

  2. Kwaliteit en uiterlijk: Het ontbreken van bestrijdingsmiddelen kan leiden tot aantasting van groenten en fruit door insecten, waardoor de kwaliteit van biologische producten wordt beïnvloed. Biologisch eten ziet er ook vaak wat 'lelijker' uit, als je niet-biologisch eten gewend bent.

  3. Beperkte houdbaarheid: Biologische producten maken minder gebruik van conserveermiddelen, wat hun houdbaarheid verkort en het risico op bederf vergroot.

 

De Booschappencoach

Je vindt veel van deze informatie ook terug in het boek De Boodschappencoach, van deskundige Ralph Moorman. Ik vind dit boek zelf wel heel 'streng'. Het voelde voor mij een beetje alsof alles 'slecht' is en niks kan. Maar desondanks kan je veel leren van dit boek, en betere keuzes maken.

De boodschappencoach - Het beste uit de supermarkt
Vruchtendrank waar nauwelijks een vrucht aan te pas is gekomen, zonnebloemolie in plastic flessen die giftige chemicaliën afgeven, saus vol schadelijke toevoegingen, fruit waar restjes pesticiden aan kleven: de supermarkt ligt vol levensmiddelen die de gezondheid kunnen schaden. Gelukkig is er ook nog gezonde, schone en 'eerlijke' voeding in de schappen te vinden - als je weet waar je op moet letten. In De Boodschappencoach - Het beste uit de supermarkt vertelt Ralph Moorman hoe u producten van goede kwaliteit herkent tussen al het ongezonde fabrieksvoedsel.

 

Ir. Ralph Moorman studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit en verdiepte zich in het verband tussen voeding, hormonen en gezondheid. Hij is nu werkzaam als levensmiddelenadviseur, spreker, docent en lifestyle coach volgens de principes van zijn eigen hormoonfactorprogramma. Van zijn hand verschenen de bestsellers De hormoonfactor, De boodschappencoach, Het hormoonbalansdieet en Hormoonbalans voor vrouwen.

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

 

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.