Nieuwe gewoonte aanleren? 21 dagen is te kort.

Gepubliceerd op 4 januari 2024 om 17:47

Het is moeilijk om nieuwe gewoontes aan te leren! Heb jij het weleens geprobeerd? Er bestaat zoiets als de 21-dagen mythe... Dat je binnen drie weken je gewoontes kan veranderen. Ik ben het hier niet helemaal mee eens... Het wordt tijd om wat realistischer te worden.

Noodzakelijke veranderingen gaan een stuk makkelijker

Circa 5 jaar geleden was er de noodzaak om ingrijpende veranderingen in mijn leven aan te brengen. Het ging namelijk niet heel goed met mijn gezondheid. Ik was ontzettend moe, had een slechte concentratie en 12 uur slaap was niet eens voldoende.

 

De huisarts kon niks voor mij betekenen, maar gelukkig ben ik goed geholpen door een holistische voedingsexpert toendertijd (daar ik ook mijn passie voor voeding een leefstijl ontstaan). Met behulp van een ander voedingspatroon, wat kleine aanpassingen en vitamines ben ik mij weer goed gaan voelen na 3 maanden. Beter dan daarvoor zelfs!

 

Voor mij waren dit noodzakelijke veranderingen. Dat maakt het een stuk makkelijker. Ik WILDE graag mij gezond en fit voelde. De drang was groot waardoor het makkelijk was om mijn leven te veranderen.

 

Maar soms wil je ook kleine dingen in je leven veranderen. Zoals elke dag affirmaties opschrijven, in plaats van elke week of af en toe. Of... eerder opstaan en een ochtendmens worden. Waarschijnlijk is hier de noodzaak veel minder hoog, waardoor het lastiger wordt om jezelf te veranderen.

 

Maar wat als je toch héél graag kleine gewoontes wilt aanpakken? 

Dan moet je wel rekening houden met wat dingen. Allereerst: mocht een doel niet meteen lukken, zie je zelf niet als een mislukkeling of als iemand die faalt. Dit werkt totaal niet. Voel je niet schuldig...


Maar goed. Je gewoontes veranderen is niet makkelijk. Ik denk echter dat ik de juiste formule heb gevonden en deel graag mijn tips en inzichten met jou! 

 

Ik heb namelijk ook wat research gedaan. GUESS WHAT?! De 21-dagen-mythe komt niet helemaal overeenkomt met de realiteit.

In een podcast hoorde ik dat een nieuwe gewoonte creëren soms wel 3 maanden kan duren! Wow... zo lang?

De '21-dagen-mythe' is een
populaire overtuiging die stelt dat het creëren van een nieuwe gewoonte slechts 21 dagen kost.

 

Dr. Maxwell Maltz, een plastisch chirurg, kwam tot de ontdekking dat zijn patiënten zo'n drie weken nodig hadden om te wennen aan hun 'nieuwe' lichaam. Toen hij zijn eigen gewoonten en routines onder de loep nam, zag hij dat hij ook ongeveer deze tijdsduur nodig had. Hij heeft deze mythe in het leven geblazen.

 

Echter zijn er andere onderzoeken die dit tegenspreken. Conclusie: om een nieuwe gewoonte voorgoed eigen te maken, heb je lang nodig. Dit kan makkelijk, zo'n 18 tot 254 dagen duren. In sommige gevallen dus bijna een jaar!

 

Dit kan een beetje uitzichtloos voelen. Maar als je echt een nieuwe gewoonte wilt aanleren, kan dat zeker! Het kan alleen wat langer duren.

 

Je brein werkt namelijk zo: iedere keer dat jij een prikkel waarneemt en daar naar handelt, ontvang je een beloning. Dat voelt goed. Je wil het daarom nog eens, en nog eens, en nóg eens uitvoeren. Voor je het weet is een handeling niet zomaar een actie, maar voer je het op de automatische piloot uit. Het is een routine geworden.

 

Dus beloon jezelf als je iets goeds doet!

 

MAAR het volgende kan ook helpen...

 

>>> Blog gaat verder onder clickable afbeelding

Stappenplan om jouw doelen bereiken like a boss!

 

Je doel wordt steeds makkelijker wanneer het een gewoonte is. Net als bij elke gewoonte, pas je stapsgewijs aan om deze te verbeteren. Hieronder deel ik het stappenplan dat ik heb gebruikt om mijn gewoontes met succes aan te passen, en hoe jij dit kunt integreren in jouw streven naar een gezonder leven.

 

 

  1. Begin met kleine stappen:

Om een grote gewoonte te doorbreken, kun je jezelf verplichten om eerst te kijken naar de kleinere gewoontes (ook wel sub-gewoontes genoemd) die daarmee samenhangen en deze stap voor stap aanpassen.

Het is vaak moeilijk om in één keer een grote verandering door te voeren, maar als je het geleidelijk doet, wordt het aanzienlijk makkelijker.

 

Hier volgt een voorbeeld:

Grote gewoonte: Elke dag om 7 uur opstaan. Sub-gewoonte: Elke dag 5 minuten eerder opstaan. Als je elke dag 5 minuten eerder opstaat, kom je vanzelf bij die 7 uur uit. Op deze manier voelde het niet als een abrupte vermindering van slaap en vermoeidheid.

 

Ander voorbeeld:
Groot doel: gezonder eten. Sub-gewoonte: de middagsnack optimaliseren naar een gezondere keuze. Zit die gewoonte erin? Dan voeg je een ander element toe, bijvoorbeeld je slaapkwaliteit te verbeteren door na 20:00 geen koffie meer te drinken. En zo ga je verder.

Nog een andere sub-gewoonte is: 's avonds een gezond alternatief kiezen als snack. Bijvoorbeeld: Als je gewend bent elke avond een koekje te eten, kun je beginnen met het vervangen ervan door een appel met notenpasta.

 

Neem gewoontes één voor één aan, en je zult positieve resultaten ervaren.

 

  1. Wees niet te streng voor jezelf:

Hoewel het belangrijk is om jezelf verantwoordelijk te houden en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te consumeren, is het ook essentieel om te accepteren dat het af en toe niet zal lukken. Stel je gewoonte indien nodig bij.

Probeer het principe 'nooit 2x achter elkaar' toe te passen.

Dit betekent dat als je een dag niet om 7 uur kan opstaan, dat je de volgende dag sowieso weer jouw routine oppakt. 

Of een ander voorbeeld: Als het niet gelukt is om voor een gezonde avondsnack te gaan, dan ga je de avond erna er sowieso voor. In dit geval: streef naar gezond, onbewerkt voedsel, maar als het een keer niet (volledig) lukt, beschouw dit niet direct als falen. Herpak jezelf bij de volgende maaltijd en ga door totdat het een gewoonte wordt.

Dit principe maakt het gemakkelijker vol te houden en voorkomt het gevoel van falen bij incidentele mislukkingen. 

 

  1. Neem een verantwoordelijkheidspartner:

We zijn allemaal mensen en hebben dagen waarop het wat minder gaat. Op zulke dagen kan het moeilijk zijn om de gezonde keuze te maken. Een verantwoordelijkheidspartner is in dit geval ideaal. Of noem het een sparringpartner, jouw rots in de branding om mee te praten en brainstormen.

 

Dit kan een vriend, familielid of kennis zijn die samen met jou zijn of haar gewoontes verandert. Jullie kunnen elkaar ondersteunen door bijvoorbeeld sub-gewoontes aan te passen en regelmatig in te checken om elkaar verantwoordelijk te houden.

 

Deze commitment zorgt ervoor dat je ook op mindere dagen je gezonde doelen behaalt, en bovendien is het samen doen ook plezierig!

 

Ga aan de slag met een persoonlijk plan

Ben je op zoek naar meer ondersteuning en een gepersonaliseerd advies? Dan zou ik die voor jou kunnen maken.


Ik zal je dan vragen een intakeformulier in te vullen. Tijdens het intakegesprek zullen we de doelen helder in kaart brengen en kunnen we elkaar leren kennen. Als al jouw vraagstukken en 'problemen' duidelijk voor mij zijn, ga ik aan de slag met het persoonlijke advies.

Hierna ontvang je het advies om jouw leefstijl en eetgewoontes te veranderen wat ervoor zorgt dat je jouw doelen sneller behaald.

Denk aan doelen zoals een betere concentratie, fitheid of (levens)energie.

 

Klik hier om een afspraak te maken.

 

De goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn prachtig, maar zorg ervoor dat je deze niet alleen in januari toepast. Mensen overschatten vaak wat ze in een maand kunnen bereiken en onderschatten wat ze in een jaar kunnen verwezenlijken.

 

Succes!

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.