Voor de eerste keer naar de sportschool? Check deze tips.

Gepubliceerd op 21 januari 2024 om 15:03
voor het eerst naar de sportschool

Voor de eerste keer naar de sportschool... Dit jaar ben ik na 8 jaar voor het eerst geswitcht van sportschool. Dit deed ik omdat ik onlangs ben verhuisd en de nieuwe sportschool dichterbij is. Het is leuk en motiverend om naar een nieuwe sportschool te gaan. Maar ook eng en spannend. Voor het eerst naar een sportschool gaan kan een grote stap buiten je comfortzone zijn.

Spannend... de eerste keer sportschool

Ik ken dus niemand in de nieuwe gym en dat is best spannend. Voor mij voelt het alsof iedereen daar precies weet waar alles staat en iedereen kent. Ik kon niet eens de kleedkamers vinden de eerste keer... Ik liep namelijk de wc's in, in plaats van de kleedkamers, met mijn hutkoffer (sporttas).

Ik ben redelijk sociaal, maar ook verlegen. Daarnaast heb ik net mijn haar felpaars geverfd. Op dat moment ben je toch een beetje bang voor de 'blikken' van vreemden die je niet kunt peilen. 

eerste keer sportschool

I survived the first day tho!

Mijn eerste indruk? Goed! De medewerker bij de balie heeft meteen een schema gemaakt en hun app uitgelegd. Ik heb mezelf geen verwachtingen of verplichtingen opgelegd de eerste keer. De komende weken zullen in het teken staan van het ontdekken van de nieuwe gym en nieuwe vrienden maken. Of kennissen eigenlijk... ;-) You get my point.

Er waren ook twee vrouwen die mij aanspraken en vroegen of ik alles kon vinden en zwaaiden nog naar me toen ze weg gingen. Dat soort kleine dingen stellen je toch op je gemak.

 

Beginnen met fitness

Sta je op het punt om te beginnen met fitness? De eerste keer sportschool kan zowel opwindend als overweldigend zijn. Geen zorgen, met de juiste mindset en een goed plan wordt het een leuke ervaring. Als je verder leest heb ik 12 tips die jou helpen met het beginnen van jouw fitness journey.

 

beginnen met fitness

Wat neem je mee naar de sportschool

Een doordachte voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle sportschoolervaring. Of je nu een doorgewinterde sporter bent of net begint, het inpakken van de juiste items kan je training aangenamer en effectiever maken. Hier zijn enkele essentiële dingen die je niet wilt vergeten:

1. Sportkleding: Comfortabele en ademende kleding is van vitaal belang tijdens je workout. Kies voor vochtregulerende stoffen om zweet af te voeren en je lichaam koel te houden.

2. Sportschoenen: Investeer in goede sportschoenen die geschikt zijn voor jouw specifieke activiteit. Of je nu gaat hardlopen, gewichtheffen of groepslessen volgt, de juiste schoenen ondersteunen je voeten en verminderen het risico op blessures.

3. Handdoek: Een compacte handdoek komt goed van pas om zweet af te vegen en hygiëne te behouden. Veel sportscholen vereisen zelfs het gebruik van handdoeken op fitnessapparatuur.

4. Waterfles: Blijf gehydrateerd door een herbruikbare waterfles mee te nemen. Regelmatige hydratatie is essentieel voor een effectieve training en algemene gezondheid.

5. Koptelefoon en Muziek: Creëer je eigen motivatiezone met een koptelefoon en je favoriete afspeellijst. Muziek kan je in de juiste stemming brengen en je helpen je focus te behouden.

6. Fitnesshandschoenen: Als je van plan bent om met gewichten te trainen, kunnen fitnesshandschoenen grip bieden en de belasting op je handen verminderen. Dit is overigens geen must-have. Maar het kan prettig zijn.

7. Notitieboekje en Pen: Houd je voortgang bij, noteer je trainingen en stel doelen. Een notitieboekje kan dienen als een waardevol hulpmiddel om je fitnessreis te volgen. Of sla het op in je notities in je telefoon.

8. Snacks: Als je na je work-out geen maaltijd in de buurt hebt, zijn gezonde snacks zoals een banaan, yoghurt of een eiwitrijke reep handig om je energieniveaus aan te vullen. Voorkom zo ook snaaien als je weer thuis bent!

9. Toiletartikelen: Als je van plan bent om na je training elders naartoe te gaan, vergeet dan niet de basisbenodigdheden zoals deodorant en een snelle douche.

Met deze checklist ben je goed voorbereid om het maximale uit je sportschoolsessie te halen. Vergeet niet om ook je persoonlijke behoeften en doelen in overweging te nemen bij het inpakken van je sporttas

>> Blog gaat verder onder afbeelding.

Ga jij naar een (nieuwe) sportschool? Dit is hoe jij het overleeft!

Ga jij binnenkort naar een nieuwe sportschool of voor het eerst naar een sportschool, maar je bent een beetje zenuwachtig of onzeker? Dan kunnen deze tips je helpen:

1. Ga meteen naar de balie en vraag om een rondleiding. Vertel dat je nieuw bent

Als nieuwkomer in de sportschool is het goed om jezelf vertrouwd te maken met de faciliteiten en de indeling van de sportschool. De balie is vaak de eerste plek waar je in contact komt met het personeel. Door direct naar de balie te gaan en om een rondleiding te vragen, geef je aan dat je nieuw bent en graag wat begeleiding wilt. Zo vind je sneller de weg.

2. Kom met een plan, of maak een plan. Wat is je doel?

Een doordacht plan kan een krachtige leidraad zijn voor je fitnessreis. Voordat je naar de sportschool gaat, overweeg wat je wilt bereiken met je trainingen. Of het nu gaat om gewichtsverlies, spieropbouw, uithoudingsvermogen of algemene gezondheid, het hebben van een duidelijk doel geeft richting aan je oefeningen. Neem de tijd om je fitnessdoelen op te schrijven en maak een trainingsplan dat past bij je doelstellingen. 

3. Het is oké om de eerste keer alleen te gaan voor de loopband, als dat veilig voelt

De loopband kan een comfortabele start zijn voor beginners in de sportschool. Het biedt een vertrouwde en toegankelijke manier om aan je conditie te werken. Als het idee van het verkennen van andere fitnessapparatuur overweldigend lijkt, begin dan simpelweg met wandelen of joggen op de loopband.

Dit geeft je de kans om op je eigen tempo te wennen aan de sportschoolomgeving en maakt de overgang minder stressvol. Naarmate je meer zelfvertrouwen opbouwt, kun je geleidelijk aan andere apparatuur en oefeningen toevoegen aan je routine.

4. Meld je aan voor een les. Ook al vind je het spannend

Groepslessen kunnen een geweldige manier zijn om deel uit te maken van een gemeenschap en tegelijkertijd aan je fitnessdoelen te werken. Ook al kan de gedachte aan deelname aan een groepsles in het begin spannend zijn, probeer jezelf uit te dagen en meld je aan. Onthoud dat iedereen ooit begonnen is en de meeste mensen zijn bereid om nieuwkomers te verwelkomen en te ondersteunen.

 

5. Begin met de meest simpele oefeningen- 

Als je nieuw bent in de sportschool, begin dan met de oefeningen die je wellicht al kent. Squats met losse gewichten, opdrukken, lunges etc. Zoek een video op met oefeningen (met losse gewichten) en zoek een plekje in de gym. Houd het low key.

6. Kijk Online naar Workouts en verhoog je Kennis

Voordat je naar de sportschool gaat, bekijk online video's of trainingsapps om enkele basisoefeningen en technieken te leren. Dit kan je helpen je meer zelfverzekerd te voelen tijdens je eerste bezoeken. Vind jouw favoriete fitness influencer. Het helpt echt! Ik heb superveel video's van Krissy Cela bekeken, en daardoor heb ik veel geleerd.

7. Vraag om Hulp. Mede-sporters helpen je graag!

Wees niet bang om personeel of mede-sporters om hulp te vragen als je vragen hebt over het gebruik van bepaalde apparatuur. De meeste mensen zijn bereid om te helpen, en het kan een goede manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten.

8. Varieer je Trainingen (wanneer je daar klaar voor bent)

Om gemotiveerd te blijven, varieer je workouts. Probeer verschillende soorten oefeningen en lessen om te ontdekken wat het beste bij je past. Dit helpt ook om verschillende spiergroepen te trainen.

9. Plan je Tijden Slim

Ontdek wanneer de sportschool minder druk is en plan je bezoeken rond die tijden. Dit kan je helpen om je comfortabeler te voelen en gemakkelijker toegang te krijgen tot de apparatuur. Vaak rond 18:00 uur is het rustig. Dan is iedereen aan het avondeten. 

10. Luister naar Muziek of Podcasts

Neem je favoriete muziek of luister naar podcasts tijdens het trainen. Dit kan je helpen om in je eigen zone te blijven en minder bewust te zijn van mogelijke ongemakkelijke situaties (die je in je eigen hoofd creëert).

11. Stel Realistische Doelen

Stel haalbare doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Dit helpt niet alleen bij het behouden van motivatie, maar het geeft ook een gevoel van voldoening wanneer je je doelen bereikt.

12. Ontwikkel een Routine

Creëer een vaste trainingsroutine die past bij je dagelijkse schema. Dit maakt het gemakkelijker om jezelf te motiveren en consistent te blijven.


Onthoud dat het normaal is om je in het begin een beetje ongemakkelijk te voelen, maar met de tijd zul je je meer op je gemak gaan voelen in de sportschoolomgeving.


Blog gaat verder onder afbeelding.

De Beloning van Sporten

Wanneer je je lichaam blootstelt aan fysieke activiteit, ontstaat er een intrigerend samenspel van hormonen dat niet alleen je fysieke welzijn verbetert, maar ook je geestelijke gezondheid positief beïnvloedt. Hier zijn enkele van de krachtige hormonen die vrijkomen tijdens het sporten:

1. Endorfines: Ook wel bekend als 'gelukshormonen', endorfines worden tijdens het sporten in grotere hoeveelheden geproduceerd. Ze verminderen pijnperceptie en geven je dat gevoel van euforie en voldoening, vaak aangeduid als de "runner's high". Deze hormonen kunnen ook stress verminderen en de algehele stemming verbeteren.

2. Adrenaline: Als reactie op fysieke activiteit wordt adrenaline vrijgegeven, wat het lichaam voorbereidt op actie. Dit hormoon verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling en zorgt voor een toename van de bloedtoevoer naar de spieren. Het geeft je een boost van energie en alertheid, wat gunstig is voor prestaties tijdens de training.

3. Dopamine: Een neurotransmitter die betrokken is bij beloningsmechanismen in de hersenen. Dopamine wordt gestimuleerd door lichaamsbeweging en draagt bij aan gevoelens van plezier en motivatie. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van dopaminelevels, wat gunstig is voor het behoud van een positieve gemoedstoestand.

4. Serotonine: Nog een neurotransmitter die geassocieerd wordt met stemming en welzijn. Fysieke activiteit verhoogt de serotonineproductie, wat kan bijdragen aan een verbeterde gemoedstoestand, slaapkwaliteit en stressmanagement.

Door regelmatig te sporten activeer je hormonen, wat niet alleen directe voordelen biedt voor je fysieke gesteldheid, maar ook je emotionele welzijn bevordert. Het is een krachtige motivatie om die sportschoenen aan te trekken en jezelf in beweging te zetten.

 

 

Succes!

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.