Hoe ik afgelopen weken mijn belemmerende gedachten weer de baas werd

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 21:34

Soms is het fijn om je hart te luchten en je gedachten te delen. Ik merk dat Instagram vaak draait om het delen van mooie momenten en perfecte plaatjes, maar er zijn ook mensen die de minder mooie kanten van het leven laten zien. Toch voelt het soms alsof ik niet mag of kan delen wat er in mijn leven speelt (dit is blijkbaar een belemmerende gedachten van mij).

Nou LUCKY ME heb ik de laatste tijd schijt aan mijn belemmerende gedachten en zie ik in dat dit vaak een vorm van angst is.

Ik besef dat onze overtuigingen soms vreemd en beperkend kunnen zijn, vaak ontstaan in onze jeugd. Hoewel ik weet dat mijn overtuiging onzin is, merk ik dat ik er soms mee worstel. Ik ben de laatste tijd steeds meer geïnteresseerd in mindset en hoe deze ons kan helpen om beter om te gaan met onze gedachten en gevoelens

Belemmerende gedachten

Een paar weken geleden had ik vaker last met negatieve gedachten. Normaal heb ik mijn gedachten wél onder controle en weet ik mijn negatieve gedachten en angsten om te keren in iets positiefs. Zeker het laatste jaar gaat dat mij beter af. Maar toch namen mijn gedachten een loopje met mij de laatste dagen.

Want stel jezelf eens de vraag: Heb jij jouw gedachten onder controle of hebben jouw gedachten jou onder controle?

Ik heb gemerkt dat ik belemmerende gedachten heb, vooral rondom gezond eten en sporten. Ik ben erg gefocust op het halen van doelen en successen, wat soms hoge verwachtingen met zich meebrengt. Maar ik besef me dat sommige dagen of weken gewoon mentaal en fysiek zwaarder kunnen zijn dan andere en dat is helemaal oké.

Op gegeven moment ging ik mij eraan irriteren. Dat is vaak het teken dat er actie ondernomen moet worden, zodat het niet gaat escaleren. Dus toen kwam de volgende oefening te pas...

Hoe kreeg ik mijn gedachten weer onder controle?

De 'oefening' die ik dan doe, bestaat uit vier opdrachten. Het zijn vier kleine schrijfopdrachten die ervoor zorgen dat je hoofd weer leeg woord. Uit je hoofd, op papier.

1. Brain dump; schrijf al je gedachten en irritaties op

Schrijf alles op wat jou de laatste tijd irriteert. Zelfs alle kleine dingen. Dit waren enkele voorbeelden waar ik mee zat en mij aan irriteerde:

 • De lampen zijn stoffig in huis
 • Ik heb te weinig zin om te bewegen en sport
 • Ik heb geen rekening gehouden met onvoorziene kosten
 • Ik voel migraine op de loer liggen

Ga hier even voor zitten, zodat je echt alles opschrijft. Schrijf het genummerd op. Ik had op gegeven moment een lijstje van 18 dingen waar ik mee zat. Best veel...

2. Bedenk oplossingen

Bij opdracht 2, bedenk je voor elk probleem of belemmerende gedachten een oplossing. Ook al lijkt het onmogelijk. Dan bedenk je iets waardoor de situatie toch dragelijker wordt. Bij deze opdracht refereer je weer naar opdracht 1 en ga je alle nummers (problemen) af. Het kan ook een soort to-do lijstje worden. Bijvoorbeeld:

 • Plan tijd in om alle lampen in huis af te stoffen (omdat je er anders nooit de tijd ervoor neemt)
 • Bedenk voor jezelf waarom je geen zin hebt om te sporten. Vind je het niet leuk? Waarom dan niet? Heb je er geen tijd voor? Waarom is het dan geen prioriteit voor jezelf? Waarom vind je het zo belangrijk? Mogelijke oplossing: Verander de sport of routine in je huidige sportplanning om weer uitdaging en plezier terug te vinden.

3. Waar ben je dankbaar voor?

Dit is een hele belangrijke oefening. Schrijf al je dankbaarheden op. Het opschrijven van dankbaarheid heeft vele voordelen en is op vele vlakken goed voor je. Het geeft inzicht in hoe jij je voelt, over jezelf en anderen. Het verhoogt je welzijn want je wordt er gelukkiger van. Het kan bijdragen aan je zelfwaardering. Je wordt dankbaarder voor alles wat je hebt. Je erkent wat je al hebt en hebt behaald en dit zal een positief gevoel met zich meebrengen.

Kortom, het uitspreken van dankbaarheid is een simpele maar krachtige manier om jezelf beter te voelen. Het geeft je instant een goed, positief en dus dankbaar gevoel.

4. Schrijf affirmaties op

Een affirmatie is een positieve zin of uitspraak die bedoeld is om je denken en gedrag te beïnvloeden. Affirmaties zijn vaak gericht op het bevorderen van positieve emoties, het verhogen van het zelfvertrouwen, het stimuleren van persoonlijke groei, en het verbeteren van het welzijn. De bedoeling is om de positieve zin of uitspraak regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld in de ochtend of voor het slapengaan, zodat het zich in je geest nestelt en je denken en gedrag beïnvloedt. Dit zijn wat (persoonlijke) voorbeelden:

 

 • Ik heb mijn gezondheid grotendeels zelf in de hand en kan dit sturen door gezond te eten en voor mijzelf te zorgen
 • 3x per week geeft mij een voldaan gevoel en dit doe ik met plezier
 • Ik vind het belangrijk om elke dag fruit te eten en zal ervoor zorgen dat ik dit waarmaak
 • Op mijn werk neem ik de tijd om taken goed uit te voeren en zal ik daarom met geduld een mooi resultaat neerzetten
 • Ik ben in staat om mijn doelen te bereiken en succes te behalen
 • Ik ben gezond, sterk en vol energie
 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb en voor alles wat nog komt

 

 

Deze oefeningen hebben mij enorm geholpen op weer een stukje rust terug te vinden en ik heb er volledig vertrouwen in dat dit ook voor jou zo zal zijn.

Heb jij nou een voorstel voor een blogpost? Laat een reactie achter onder deze blog!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.