1 op de 5 mensen zitten tegen een burn-out aan

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 13:27
burn out klachten

Wauw... ik schrok van de aantallen van dit onderzoek wat ik heb gelezen. Dit blijkt maar weer dat er meer aandacht naar ons mentale gezondheid moet uitgaan. 1 op de 5 mensen zit tegen een burn-out aan. Als je eerlijk bent tegen jezelf, behoor jij bij die 20% van de mensen met serieuze klachten?

Volgens onderzoek zitten 1 op de 5 tegen een burn-out aan


Ik kwam dit onderzoek tegen op het internet. En ik schrok van de cijfers... 1 op de 5?! Dat is bizar veel! 
Een triest record, net als het huidige ziekteverzuim dat eveneens op recordhoogte zit. Volgens het onderzoek liggen bij de sectoren Zorg (62%), Onderwijs (56%) en Media (52%) is de werkdruk het hoogst. Bij theoretisch opgeleiden is de werkdruk hoger dan bij praktisch opgeleiden. In de zorg zit 1 op de 4 werkenden tegen een burn-out aan.

Ook vrouwen (55%) ervaren vaker een hogere werkdruk dan mannen (45%). Ook het aantal vrouwen dat tegen een burn-out aan zit (22%) is hoger dan bij mannen (15%). Experts denken dat dit mogelijk komt omdat veel vrouwen teveel ballen in de lucht houden en de taakverdeling thuis niet optimaal is.

Bijna de helft van de vrouwen heeft daarnaast vaak het gevoel klem te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen, bij mannen is dit 35% blijkt uit dit onderzoek. We roepen zowel mannen als vrouwen op om thuis de zaken goed te regelen. Een ontspannen en gezonde samenleving begint niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis.’

Een herkenbare klacht

In onze snel veranderende samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan talloze prikkels. Het is begrijpelijk dat mensen overweldigd raken, gestrest raken en uiteindelijk te maken krijgen met een burn-out. Op school hebben we nooit geleerd hoe we effectief met stress, werkdruk, het stellen van grenzen, plannen en het bepalen van prioriteiten moeten omgaan.

Ik denk dat het voor velen overprikkeling een herkenbare klacht is. Daarmee omgaan is lastig en hierin moet je voor jezelf een manier gaan vinden. 

Ik kom met de tijd er steeds meer achter hoe je wél met stress en druk moet omgaan. Het is niet eenvoudig, maar toch ook erg belangrijk. Ik vind het een interessant onderwerp om over na te denken. En blijkbaar jij ook, anders lees je deze blogpost niet ;-).

Tips nodig? Lees dan verder...

>> blog gaat verder onder de afbeelding

tips tegen burn out klachten

9 tips om een burn-out te voorkomen

  1. Bel een vriend, vriendin of familielid: Wanneer je je overweldigd voelt, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Bel een dierbare en deel je gevoelens. Soms kan een luisterend oor en empathische steun van een vriend of familielid enorm helpen om stress te verminderen.

  2. Eet voedende producten: Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig, vooral in tijden van stress. Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Vermijd overmatige hoeveelheden suiker en cafeïne, omdat deze kunnen leiden tot energiepieken en -dalen. Tips hoe je dit kan aanpakken lees je hier.

  3. 30 minuten wandelen in de natuur: Een wandeling in de natuur biedt niet alleen lichaamsbeweging, maar ook een kans om te ontspannen en je geest te verfrissen. Het groen van de natuur en de frisse lucht kunnen kalmerend werken en je helpen om afstand te nemen van stressvolle gedachten.

  4. Geef taken weg: Het is OK om hulp te vragen en taken te delegeren, zowel op het werk als thuis. Soms proberen we te veel op onze schouders te dragen, wat leidt tot overbelasting. Door verantwoordelijkheden te delen, kun je stress verminderen en een gezondere balans vinden.

  5. Schrijf je gedachten op: Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan therapeutisch zijn. Het helpt je om je hoofd leeg te maken en duidelijkheid te krijgen over wat je dwarszit. Het kan ook helpen bij het identificeren van patronen van stress en het stellen van doelen voor zelfzorg.

  6. Leer nee zeggen: Vaak willen we anderen niet teleurstellen en zeggen we ja tegen te veel verzoeken. Het is belangrijk om je eigen grenzen te erkennen en assertief te zijn. Het is prima om nee te zeggen als je voelt dat je al te veel verplichtingen hebt.

  7. Dans in de kamer: Dansen is een geweldige manier om stress los te laten en je humeur te verbeteren. Zet je favoriete muziek op, laat jezelf gaan en beweeg op een manier die je vreugde brengt. Het is een snelle en leuke manier om stress te verminderen.

  8. Vier kleine overwinningen: Sta stil bij je prestaties, hoe klein ze ook lijken. Elke dag heeft kleine overwinningen, zelfs als het maar gaat om het voltooien van een taak op je to-dolijst. Het vieren van deze prestaties kan je zelfvertrouwen vergroten en stress verminderen.

  9. Ga 10 minuten niks doen: Het kan verleidelijk zijn om constant bezig te zijn, maar soms is niets doen essentieel voor je welzijn. Neem een korte pauze, sluit je ogen, adem diep in en uit, en laat je gedachten even afdwalen. Dit helpt om je geest te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Dit moet je dagelijks doen om in balans te blijven.

Zet je zelf vaker op nummer 1

Ik hoor vaak dat mensen zich niet op nummer 1 durven te zetten. Vele mensen zetten andere hun behoeftes op 1 en cijferen zichzelf helemaal weg. Hierdoor worden je eigen behoeftes niet vervuld. Het constant voorrang geven aan de behoeften van anderen ten koste van jezelf kan leiden tot chronische stress.

Het negeren van je eigen behoeften kan leiden tot overmatige stress, angst, depressie en een verhoogd risico op een burn-out. Het kan ook leiden tot een laag zelfbeeld en gevoelens van ontevredenheid over je eigen leven. Uit eindelijk kan dit doorslaan in fysieke klachten.

Herken jij jezelf hierin? Het is daarom belangrijk om deze eigenschap serieus te nemen, want de cijfers van het onderzoek liegen er niet om. 

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

 

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.