Wat anderen doen voor meer rust in hun hoofd (top 10)

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 17:36

Via verschillende platformen heb ik gevraagd aan mensen hoe zij rust in hun hoofd bewaren en omgaan met druk en spanning. In deze blog lees je de meest benoemde antwoorden in een top 10.

In de constante stroom van informatie, taken en verantwoordelijkheden die ons dagelijks leven beheersen, kan het een uitdaging zijn om innerlijke rust te bewaren. Onze gedachten kunnen als wilde paarden door ons hoofd galopperen, waardoor stress en onrust ontstaan. Maar wat als er een manier was om de rust in ons hoofd te behouden te midden van de chaos? Er zijn zelfs meerdere wegen die naar Rome leiden. Lees hier 10 daarvan!

In deze blog lees je...

  • Top 10 meest benoemde manieren voor meer rust in je hoofd
  • Andere manieren die voor jou kunnen werken voor meer (innerlijke) rust
  • Praktische tips die voor jou kunnen werken
  • Tips voor andere inspirerende blogs

Veel leesplezier!

Top 10 meest benoemde manieren voor meer rust in je hoofd

10. Visualiseren

Visualiseren staat op nummer tien. En niet gek dat hij in het lijstje staat! Door middel van visualisatie kun je jezelf voorstellen in een ontspannen en vredige omgeving. Dit helpt je om je geest tot rust te brengen en negatieve gedachten los te laten. Ik doe dit vaak persoonlijk tijdens meditaties. Bijvoorbeeld als ik ga slapen. Ik beeld mij vaak een groen grasveld met bloemen in, of de zee en de duinen. Dit geeft mij een ontspannen gevoel. Van welke omgeving wordt jij rustig en blij? Visualiseer dat beeld eens!


9. Ademhalingsoefeningen

Op nummer 9 kwam ademhalingsoefeningen. Met ademhalingsoefeningen kun je bewust je ademhaling beheersen en diep inademen om je stressniveau te verlagen. Het focussen op je ademhaling kan je helpen om je geest te kalmeren en in het moment te blijven. Je kan op YouTube genoeg ademhalingstechnieken vinden. Ik gebruik hiervoor de app Meditation Moments (#nospon). Deze vind ik erg fijn werken. Dit is niet iets wat ik persoonlijk vaak doe, maar wat wel goed kan werken. Wil je hier meer over weten? Google dan eens Robert Bridgeman, expert in ademhalingstechnieken.


8. Dankbaarheid uitspreken

Het uiten van dankbaarheid kan een krachtige manier zijn om je geestelijke rust te behouden. Door stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, creëer je een positieve mindset en een gevoel van voldoening. Dit werkt super goed, vind ik persoonlijk. Als ik even niet lekker in mijn vel zit, praat ik hier veel over met mijn vriend. Hij laat mij vaak inzien wat wél goed gaat. Hierdoor sta ik altijd weer even stil bij waar ik dankbaar voor kan en mag zijn. Het geeft direct een voldaan gevoel, meer zekerheid en motivatie. Dit hoeft natuurlijk niet per se in een gesprek met iemand anders naar voren te komen. Je kan ook jezelf vragen stellen zoals 'wat ging er goed vandaag?' en 'waar ben ik dankbaar voor?'.


7.  Yoga

Op nummer 7 kwam yoga terecht. Ook al weet ik niet zeker of ik dit bij het kopje 'sporten' moet voegen. Maar hij werd toch vaak, los van sporten, benoemd. Yoga combineert lichaamsbeweging, ademhaling en meditatie om je te helpen ontspannen en je geest te kalmeren. Door het uitvoeren van verschillende yogahoudingen verbeter je niet alleen je fysieke welzijn, maar ook je geestelijke gezondheid.

 

6. To-do list maken

Deze werd vaak onafhankelijk benoemd en daarom komt het maken van een to-do lijstje op nummer 6. Het maken van een to-do list helpt je om je gedachten georganiseerd te houden en taken efficiënt af te handelen. Door een overzicht te hebben van wat er moet gebeuren, kun je je geest bevrijden van zorgen en stress. Dit vind ik persoonlijk een hele fijne manier om rust te bewaren. Eentje die ik elke dag doe.

Blog gaat verder onder afbeelding >>

5. Sporten

Op nummer 5 komt sporten. Fysieke activiteit zoals sporten heeft niet alleen voordelen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Door te bewegen en je lichaam te activeren, kun je stress verminderen, endorfines vrijmaken en je geestelijke rust bevorderen. Je gedachten en mindset zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees hier waarom een gezonde mind zorgt voor een gezond lichaam (en andersom).


4. Lezen

Het lezen van een boek biedt een uitstekende manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en jezelf onder te dompelen in een andere wereld. Het kan ontspanning bieden, je verbeelding stimuleren en je helpen te ontspannen. Ik vind het soms moeilijk om hier tijd voor vrij te maken, maar het is een goede manier om te ontspannen. Wellicht is dit wel een tijdelijke oplossing en moet je daarna alsnog innerlijk werk verrichten om tot echte rust te komen.


3. Schrijven

We zijn bij de top 3 aangekomen. Waarvan schrijven op nummer 3 komt. Dit is mijn favoriet. Als ik druk in mijn hoofd ben, schrijf ik het vaak van mij af. Hoe? Dat kan je hier lezen. Schrijven is een krachtige manier om je gedachten en gevoelens te uiten. Het helpt je om je hoofd leeg te maken, stress te verminderen en creatieve energie vrij te laten. Of het nu gaat om een dagboek bijhouden, een verhaal schrijven of je emoties op papier zetten, schrijven kan je innerlijke rust bevorderen.


2. Wandelen

Een eenvoudige wandeling in de natuur kan wonderen doen voor je geestelijke welzijn. Het geeft je de kans om te ontspannen, je gedachten te ordenen en te genieten van de rust en schoonheid van de omgeving. Zeker in het voorjaar, wanneer alle bloemen en planten in de bloei staan. Dan is het extra fijn om naar buiten te gaan en te genieten van de natuur en al het moois om je heen.


1. Mediteren

De topper van de meesten! Op nummer 1 van de top 10 staat toch echt mediteren. Sommige mensen vinden het wellicht 'zweverig', maar blijkbaar doet het veel goeds voor jouw mentale gezondheid. Als je nog niet bent begonnen met het beoefenen van mediteren, probeer het dan eens. Al is het maar voor 5 minuten. Meditatie is een van de krachtigste manieren om innerlijke rust te vinden. Door je te concentreren op je ademhaling, gedachten los te laten en in het moment te zijn, kun je je geest kalmeren en een diepe innerlijke rust ervaren. Meditatie kan helpen om stress te verminderen, helderheid te bevorderen en een gevoel van welzijn te creëren.

 

Meer inspiratie nodig? Oke dan... here we go!

Naast de top 10 manieren om rust in je hoofd te bewaren die eerder zijn genoemd, zijn hier nog enkele andere effectieve methoden:

Voldoende slapen
Een goede nachtrust is essentieel voor geestelijke rust. Zorg voor een regelmatig slaapschema, creëer een rustgevende slaapomgeving en neem de tijd om te ontspannen voor het slapengaan.

Grenzen aangeven en nee leren zeggen
Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en deze duidelijk aan te geven. Leer om nee te zeggen tegen taken, verplichtingen of situaties die je overweldigen of stress veroorzaken, zodat je meer ruimte hebt voor rust en ontspanning.

 

Dagje spa of een massage
Verwen jezelf met een ontspannend dagje spa of een massage. Geniet van rustgevende behandelingen zoals massages, warmwaterbaden en sauna's om je lichaam en geest te ontspannen en stress te verminderen.

Kaartleggingen
Voor sommige mensen kan het doen van kaartleggingen, zoals tarot- of engelenkaarten, helpen om inzicht en helderheid te krijgen. Het kan een manier zijn om je gedachten te ordenen, je intuïtie te stimuleren en innerlijke rust te vinden.

Koud douchen
Een koude douche kan dienen als een vorm van thermotherapie die je kan helpen om stress te verminderen en je geest te verfrissen. Het kan je energie geven, je immuunsysteem stimuleren en je mentaal scherper maken.

Daarnaast zijn er nog vele andere methoden die kunnen bijdragen aan het behouden van rust in je hoofd, zoals mindfulness-oefeningen, luisteren naar rustgevende muziek, natuurwandelingen maken, creatieve activiteiten beoefenen zoals schilderen of knutselen, tijd doorbrengen met dierbaren, en het verminderen van digitale afleidingen door bijvoorbeeld een digitale detox te doen. Het is belangrijk om te ontdekken welke methoden het beste bij jou passen en een gezonde balans te vinden tussen inspanning en ontspanning in je dagelijks leven.

 

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie over mindset, sport, gezondheid en voeding.

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.