Wat doe je als je motivatie of vertrouwen in jezelf verliest?

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 12:36
Motivatie in jezelf terug krijgen

Wat doe je als je motivatie en vertrouwen verliest in jezelf? Of als je last hebt van de mening van anderen? Als je deze gevoelens ervaart moet je weten dat je niet de enige bent. Ik heb soms ook een dip en dan heb ik nog maar weinig vertrouwen in mijn eigen doelen. Je kan je dan best hopeloos voelen. Ik heb uitgezocht wat je kan doen om met zelfvertrouwen voor je doelen te gaan.

 

Je bent niet de enige!

Vorige week raakte ik echt gedemotiveerd. Ik verloor mijn motivatie voor deze blog en begon te twijfelen aan mijn doelen. Het voelde alsof ik stil stond. Als je doelen gebaseerd zijn op een lange termijn strategie of een langetermijndoel, is het begrijpelijk dat het even kan duren voordat je grote resultaten ziet. Het kan ontmoedigend zijn wanneer de voortgang traag lijkt. Maar probeer altijd vooruit te kijken! Stap voor stap.

INHOUD

  • 8 manieren om jezelf opnieuw te motiveren
  • Het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfcompassie
  • Waarom je moet focussen op zelfcompassie
  • Hoe ga je om met de ongevraagde mening van anderen (7 tips)?
  • Conclusie

8 manieren om jezelf opnieuw te motiveren

 

  1. Stel doelen: Stel duidelijke en haalbare doelen voor jezelf. Zorg ervoor dat ze specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden (SMART) zijn. Door doelen te hebben, heb je iets om naartoe te werken en voel je je gemotiveerd om actie te ondernemen.

  2. Maak een plan: Ontwikkel een actieplan dat je helpt je doelen te bereiken. Breek grote doelen op in kleinere, behapbare taken en stel een tijdlijn op. Dit geeft je een gevoel van richting en helpt je gefocust te blijven.

  3. Visualiseer succes: Creëer een levendig mentaal beeld van jezelf die je doelen bereikt en succesvol is. Visualisatie kan je helpen om je motivatie te versterken en je in de juiste mindset te brengen om actie te ondernemen.

  4. Omring jezelf met positieve invloeden: Zoek naar mensen die je inspireren en motiveren. Omring jezelf met positieve rolmodellen, mentoren of gelijkgestemde individuen die dezelfde doelen nastreven. Hun energie en enthousiasme kunnen je aanmoedigen en je motivatie versterken.

  5. Beloon jezelf: Stel beloningen in het vooruitzicht voor het behalen van mijlpalen op weg naar je doelen. Dit kunnen kleine traktaties zijn of momenten van ontspanning en zelfverwennerij. Het vooruitzicht op beloningen kan je motiveren om actie te ondernemen en vol te houden.

  6. Blijf leren en groeien: Blijf jezelf uitdagen en nieuwe dingen leren. Streef naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Het ontdekken van nieuwe kennis en vaardigheden kan je motivatie voeden en je enthousiast maken om je grenzen te verleggen.

  7. Onderhoud een positieve mindset: Cultiveer een positieve mindset en vermijd negatieve zelfpraat of zelftwijfel. Focus op je sterke punten en wat je al hebt bereikt. Wees vriendelijk en geduldig voor jezelf en wees niet bang om fouten te maken. Een positieve mindset kan je energie en motivatie hoog houden.

  8. Creëer een ondersteunende omgeving: Zorg voor een omgeving die je motivatie ondersteunt. Organiseer je ruimte, zodat het geordend en inspirerend is. Vermijd afleidingen en negatieve invloeden. Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor je groei en motivatie.

motivation picture

Meer zelfvertrouwen nodig of zelfcompassie?

 

Onlangs las ik een artikel over zelfcompassie. In het artikel wordt gesproken dat zelfcompassie is wat we nu nodig hebben in plaats van het opbouwen van zelfvertrouwen. Het streven naar zelfvertrouwen heeft geleid tot een toename van depressies, stress, narcisme, burn-out en andere negatieve gevolgen.

Het verschil tussen zelfcompassie en zelfvertrouwen

Zelfcompassie, zoals gedefinieerd door psycholoog Kristin Neff, verschilt van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is gebaseerd op zelfevaluatie en zelfwaardering, waarbij we onszelf als speciaal of anders dan anderen beschouwen om ons goed te voelen over onszelf. Zelfcompassie daarentegen is niet gebaseerd op zelfevaluatie, maar op het idee dat alle mensen compassie en begrip verdienen, los van hun kenmerken of prestaties.

 

Zelf vind ik dat zelfvertrouwen een realistische kijk is op je eigen vaardigheden. Het gaat om het vertrouwen dat je in staat bent om taken en uitdagingen aan te gaan. Door te oefenen en je vaardigheden te vergroten, groeit ook je zelfvertrouwen. Je hebt dan het besef dat je iets goed kunt en hebt geen twijfels hierover. In mijn ogen heeft het niets met een ander te maken, zoals wel werd beschreven in het artikel wat ik heb gelezen.

Maar desalniettemin kan meer zelfcompassie creëren veel voor je betekenen. Zelfcompassie bestaat uit drie componenten, zoals geformuleerd door Kristin Neff:

  1. Vriendelijk zijn voor jezelf in plaats van streng.
  2. De nadruk leggen op gelijkenis met anderen in plaats van verschillen, en erkennen dat iedereen imperfect is.
  3. Mindfulness toepassen, wat inhoudt dat je je bewust bent van jezelf zonder oordeel. Accepteer dat het leven bestaat uit zowel goede als slechte aspecten, en focus je niet enkel op het onderdrukken van negatieve gedachten. Laat je emoties er zijn en observeer deze. 

 

Kortom, zelfcompassie is een verbeterde versie van zelfvertrouwen. Het helpt ons om vriendelijk te zijn voor onszelf, de nadruk te leggen op onze overeenkomsten met anderen en mindfulness toe te passen

Zelfkritiek is maar een mening

Hoe ga je om met de ongevraagde mening van anderen?

Ik kreeg laatst een stomme opmerking onder een social media filmpje met 'lekker belangrijk zeg'. En op dat moment gingen er allerlei gedachten door mij heen. Van 'hij heeft gelijk' tot 'wie de heck denk jij wel niet wie je bent'. Ik vond hem een zuurpruim en had ook meteen een mening klaar. Maar later ging ik het relativeren. Logisch dat mijn content hem niet interesseert. Hij is ook niet mijn doelgroep en zijn kritiek hoef ik ook helemaal niet persoonlijk te nemen. Maar soms is dat weleens lastig. Hoe ga je daarmee om?


Heb jij dit eens meegemaakt? Wat waren jouw gedachten? En ga je echt jouw droom opzij zetten omdat een stranger op het internet je afzijkt? Omdat die ene onbekende onder jouw foto of video een lullige opmerking maakt? Nee toch? Het zou onrealistisch zijn om te stoppen met investeren in jouw droom vanwege een paar mensen die je niet toejuichen. YOU have to clap for yourself! Dat is wat ik deed op dat moment.

 

Een ongevraagd advies zegt meestal iets over de zender, en lang niet altijd iets over de ontvanger. Uit een onderzoek uit Singapore is gebleken dat mensen ook graag advies geven om hun eigen bekwaamheid tentoon te stellen. Voor zichzelf én anderen.

 

Je kan aan de slag gaan met de volgende tips, om te leren hoe je met ongevraagde meningen van anderen omgaat:

 

  1. Bewustzijn ontwikkelen: Wees je bewust van je eigen hooggevoeligheid en accepteer het als een deel van wie je bent. Begrijp dat jouw gevoeligheid een waardevolle eigenschap is en dat het geen negatieve reflectie is van jou als persoon.

  2. Grenzen stellen: Leer je grenzen te herkennen en stel ze duidelijk voor jezelf en anderen. Communiceer openlijk over je behoeften en zorg ervoor dat anderen begrijpen hoe bepaalde opmerkingen of gedragingen je kunnen beïnvloeden.

  3. Zelfzorg prioriteren: Geef jezelf de nodige zorg en aandacht die je nodig hebt. Neem regelmatig tijd voor ontspanning, rust en activiteiten die je energie geven. Dit helpt je veerkracht op te bouwen en beter om te gaan met de oordelen van anderen.

  4. Zoek steun: Zoek mensen in je leven die je begrijpen en ondersteunen, zoals vrienden, familieleden of supportgroepen. Praat met hen over je ervaringen en gevoelens, en leer van hun inzichten en perspectieven.

  5. Perspectief aannemen: Probeer het perspectief van anderen te begrijpen zonder jezelf te veroordelen. Bedenk dat iedereen zijn eigen oordelen en overtuigingen heeft, die vaak gebaseerd zijn op hun eigen ervaringen en percepties. Dit kan helpen om minder persoonlijk te nemen wat anderen zeggen.

  6. Zelfvertrouwen opbouwen: Werk aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Focus op je sterke punten en prestaties, en laat je niet ontmoedigen door de meningen van anderen.

  7. Zelfreflectie en groei: Gebruik de oordelen van anderen als een kans voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Soms kunnen kritische opmerkingen waardevolle inzichten bieden die je kunnen helpen jezelf verder te ontwikkelen. Leer ervan wat je wilt meenemen en laat de rest los.

 

Blog gaat verder onder afbeelding >>>

CONCLUSIE

Het is belangrijk om jezelf opnieuw te motiveren wanneer je je vast voelt zitten. Door doelen te stellen, een plan te maken, succes te visualiseren, jezelf te omringen met positieve invloeden, jezelf te belonen, te blijven leren en groeien, een positieve mindset te behouden en een ondersteunende omgeving te creëren, kun je je motivatie opnieuw ontsteken en vooruitgang boeken.

Daarnaast is zelfcompassie een waardevol aspect van zelfzorg. Het gaat om vriendelijk zijn voor jezelf, het erkennen van je imperfecties en het toepassen van mindfulness. Het kan helpen om negatieve gevolgen van zelfvertrouwen, zoals stress en burn-out, te verminderen. Kortom, ook wel zelfliefde genoemd.

Bij het omgaan met ongevraagde meningen van anderen is het belangrijk om bewustzijn te ontwikkelen, grenzen te stellen, zelfzorg te prioriteren, steun te zoeken, perspectief aan te nemen, zelfvertrouwen op te bouwen en zelfreflectie en groei te omarmen. Laat de meningen van anderen je niet ontmoedigen en blijf trouw aan jezelf en je dromen!

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

-x- Demi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.