Steeds meer mensen drinken minder alcohol. Hoe komt dat?

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 16:17

Ik ben nooit echt excessief geweest met alcohol gebruik. Het valt het me op hoeveel er om me heen wordt gedronken. Soms vind ik dit lastig, omdat ik besef dat het veel schade kan aanrichten. Wellicht komt het omdat niet iedereen bewust is van de effecten van alcohol. Maar daar lijkt verandering in te zitten.

In deze blog lees je de resultaten van het alcoholgebruik in onze samenleving, van de afgelopen jaren. Via de linkjes vind je verschillende onderzoeken. Ook ligt ik alle voordelen toe van het stoppen met alcohol drinken.

Mensen drinken steeds minder alcohol

Uit de recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat Nederlanders steeds gezonder eten en drinken. Er wordt meer nadruk gelegd op plantaardige producten zoals groenten, fruit, ongezouten noten en peulvruchten, en er wordt minder rood en bewerkt vlees geconsumeerd. Ook is er een daling te zien in de inname van suikerhoudende dranken.

Volgens een onderzoek van de NOS blijkt dat vooral vrouwen minder alcohol zijn gaan drinken. Deze statistieken zijn niet onverwacht, aangezien Dry January dit jaar populairder was dan ooit tevoren. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te stoppen, of flink te minderen met alcohol. In onze samenleving wordt, naar mijn idee, alcohol namelijk als de norm gezien, terwijl het eigenlijk zeer schadelijk is voor ons welzijn. Het is toch vreemd dat je jezelf moet verantwoorden wanneer je 'nee' zegt tegen iets dat zo slecht is voor je gezondheid? Ik drink niet altijd op feestjes, en soms wordt ik nog steeds raar aangekeken als ik dat doe of zeg dat ik geen alcohol hoef.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er meer vraag is naar alcoholvrije dranken. Maar we leven in een samenleving waarin 80 procent drinkt. Mensen hebben een overgangsperiode nodig aangezien ze gewend zijn om alcohol te drinken. Alcoholvrij is dan een eerste stap.

Mensen zien steeds meer de schadelijkheid in van alcohol

Ik drink al een tijdje bewust minder alcohol. Eigenlijk ben ik nooit extreem geweest in alcoholgebruik. Maar het valt mij soms op hoeveel er om me heen wordt gedronken. Ik vind het shocking dat het drinken van drie biertjes op het terras, een hele fles rode wijn bij de pasta, en daarna een afzakkertje in de kroeg als normaal wordt gezien. Het gebruik van alcohol is veel schadelijker dan de meeste soorten drugs, waaronder cocaïne. Het is vreemd dat we ons bewust zijn van de negatieve effecten van cocaïne, maar alcohol wordt nog steeds als normaal beschouwd. Ik ben van mening dat hier meer bewustzijn voor mag komen. Ik ben geen heiligen daarin en ik gebruik regelmatig alcohol. Maar ik ben bewust van de negatieve kanten ervan. En dat zorgt ervoor dat ik bewust minder vaak en minder alcohol drink.
Gelukkig daalt het alcoholgebruik. Dit is de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Goed teken!

 

Wat zijn de negatieve kanten van alcohol?

Alcohol kan verschillende negatieve gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder:

  1. Schade aan organen: Alcohol kan de lever, het hart, de hersenen en andere organen beschadigen en leiden tot verschillende ziektes, waaronder levercirrose, hartfalen en dementie.

  2. Kanker: Zwaar alcoholgebruik kan het risico op verschillende soorten kanker, zoals borstkanker en leverkanker, verhogen.

  3. Psychische aandoeningen: Alcoholmisbruik kan leiden tot angst, depressie, slapeloosheid en andere psychische aandoeningen.

  4. Ongevallen en verwondingen: Alcohol kan leiden tot verminderde coördinatie, beoordelingsvermogen en reactietijd, waardoor het risico op ongevallen en verwondingen, zoals verkeersongevallen, toeneemt.

  5. Verslaving: Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot alcoholverslaving, waardoor het moeilijk kan worden om te stoppen met drinken.

Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de risico's van alcohol en verantwoordelijk te drinken om de negatieve effecten op de gezondheid te minimaliseren.

Wat gebeurt er als je stopt met alcohol drinken?

Wanneer je stopt met het drinken van alcohol, kan dit zowel positieve als negatieve effecten hebben op je lichaam en geest, afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je hebt gedronken. In de eerste dagen na het stoppen met alcohol, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, angst, zweten, misselijkheid en slapeloosheid (als je echt dagelijks alcohol drinkt). Dit komt omdat je lichaam gewend is geraakt aan het regelmatig binnenkrijgen van alcohol en nu moet wennen aan de afwezigheid ervan. In sommige gevallen kunnen de ontwenningsverschijnselen ernstig zijn en zelfs levensbedreigend worden, dus het is belangrijk om medisch advies te krijgen als je ernstige ontwenningsverschijnselen ervaart.

Naarmate je langer stopt met alcohol, kunnen er positieve effecten optreden. Je zult bijvoorbeeld beter slapen en je energieker voelen. Je huid kan er beter uitzien, omdat alcohol uitdroging en ontstekingen kan veroorzaken. Bovendien kan het stoppen met alcohol de kans op bepaalde gezondheidsproblemen verminderen, zoals leverziekte, kanker, hoge bloeddruk en beroerte.

Je mentale gezondheid kan ook verbeteren na het stoppen met alcohol. Alcohol kan namelijk leiden tot angst, depressie en stemmingswisselingen. Door te stoppen met drinken, kan je humeur stabieler worden en kan je beter omgaan met stressvolle situaties. Stoppen met alcohol kan zowel fysieke als mentale voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.