Detoxen na een avond alcohol drinken

Gepubliceerd op 9 april 2023 om 15:42

Ik ben onlangs naar Paaspop geweest, een geweldig festival waarbij alcohol werd genuttigd. De volgende dag was behoorlijk uitdagend en vermoeiend, vanwege een kleine kater.

Dit inspireerde me meteen om een nieuwe blog te schrijven. Ik heb het internet doorgespit op zoek naar alle tips die ik kon vinden over het herstellen van een avondje drinken. Want hoe kun je het beste herstellen na een nachtje feesten? Dat zal ik je in deze blog vertellen.

Wat moet je doen om te detoxen na een avondje stappen?


1. Lief zijn voor je lever

Door het drinken van alcohol moet de lever hard werken om dit weer af te breken. Hierbij verbruikt het veel voedingsstoffen om de schadelijke effecten van alcohol teniet te doen. Alcohol vermindert de opname van diverse micronutriënten en put de lichaamsvoorraden hiervan uit. Zo zijn er een aantal belangrijke lichaamseigen ontgiftende voedingsstoffen die de lever gebruikt. Daarom is het toevoegen van extra antioxidanten en ontgiftende voeding een goed idee. Denk aan zwavelhoudende groente, zoals knoflook, ui en asperges. Of ondersteun je lever met sulforafaan uit broccoli(kiemen) en bloemkool. En wat denk je van een lekkere warme kop thee met verse kurkuma en gember?

 

2. Gezond eten

Logisch, maar ook teleurstellend, hé? Dit betekent dus geen McDonald's of KCF maaltijd.  Om die ontgifting nog meer te bevorderen is het zowel voor als na het drinken wenselijk om goed te eten. Hoewel een ongezonde hap bij een kater heel verleidelijk is, wil je je lichaam niet nog meer belasten. Je spijsverteringsorganen kunnen de extra voedingsstoffen van gezonde voeding goed gebruiken. Zo zijn banaan en watermeloen rijk aan kalium, een mineraal dat je verliest door het vele plassen wanneer je veel drinkt.

3. Volg voor een dagje (deels) een zuur-base dieet

Alcohol heeft een verzurende werking op het lichaam. Dat betekent dat het de pH-waarde verlaagt. Deze zuurgraad van het lichaam moet de juiste waarde hebben om de gezondheid te ondersteunen. Een te hoge zuurgraad belast het lichaam en zorgt voor meer oxidatieve stress. Daarom is het verstandig om na een avondje drinken te zorgen voor extra basevormende voedingsmiddelen. Basische ofwel alkalische voeding is met name plantaardig. De meeste groenten (bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, sperziebonen, bieten, uien, selderij, courgette), zoete aardappel en ook fruit, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie. Dus vrijwel alle groentesoorten die geen zetmeel bevatten, fruit, zaden en noten hebben een basische werking op de zuurgraad van het lichaam. En dus heel goed voor je herstel! Maak bijvoorbeeld een lekkere smoothie met groente en fruit.

4. Voldoende vocht is key

Naast goed eten is ook genoeg drinken belangrijk. Je lichaam maakt gebruik van diverse ontgiftingsfasen. Hierbij dragen ook de nieren en darmen aan bij. De toxische stoffen die in de lever zijn omgezet en gebonden worden vervolgens via ontlasting en urine uit het lichaam gewerkt. Voor een goede werking van de nieren en voor een soepele ontlasting is voldoende vocht nodig. Drink dus extra water en thee om het lichaam beter te ontgiften.

Dit zijn alle producten en ingrediënten die helpen met detoxen en het ontgiften van je lichaam 

 

  1. Water: Het drinken van voldoende water is essentieel om het lichaam gehydrateerd te houden en de stofwisseling te stimuleren. Het helpt ook om gifstoffen uit het lichaam te spoelen.

  2. Kokoswater: Kokoswater is rijk aan elektrolyten en kan helpen om het vochtbalans in het lichaam te herstellen.

  3. Sportdrankjes: Sportdrankjes bevatten vaak elektrolyten en suikers die kunnen helpen om de vochtbalans in het lichaam te herstellen.

  4. Magnesiumpillen: Magnesium kan helpen om hoofdpijn en spierpijn te verminderen en de stofwisseling te stimuleren.

  5. Bananen: Bananen bevatten veel kalium en magnesium, wat kan helpen om de vochtbalans in het lichaam te herstellen.

  6. Blauwe bessen: Blauwe bessen bevatten antioxidanten en kunnen helpen om de stofwisseling te stimuleren.

  7. Havermout: Havermout bevat koolhydraten die kunnen helpen om de aanmaak van serotonine te stimuleren, wat kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand.

  8. Gember: Gember kan helpen om misselijkheid en ontstekingen te verminderen en heeft een ontgiftende werking.

  9. Honing: Honing bevat natuurlijke suikers die kunnen helpen bij het afbreken van resterende alcohol in het lichaam en kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te herstellen.

  10. Citroen: Citroenen zijn rijk aan vitamine C en kalium en kunnen helpen om de vochtbalans in het lichaam te herstellen. Ze bevatten ook limoneen, wat kan helpen om de lever te stimuleren om gifstoffen af te breken.

  11. Kurkuma: Kurkuma kan helpen om de effecten van alcohol te verminderen, de lever te beschermen en de aanmaak van gal te bevorderen. Het bevat ook antioxidanten en natuurlijke antibiotica.

  12. Watermeloen: Watermeloen bevat kalium, magnesium en L-citrulline, wat kan bijdragen aan een betere bloedsomloop en dus een betere afvoer van gifstoffen.

  13. Asperges: Asperges zijn rijk aan aminozuren en mineralen die kunnen helpen om de lever te beschermen tegen gifstoffen en de afvoer van gifstoffen te stimuleren.

  14. Eieren: Eieren bevatten het aminozuur cysteïne, dat kan helpen bij het afbreken van acetaldehyde, een bijproduct van alcoholafbraak dat kan bijdragen aan een kater.
  15. Gember: Gember kan helpen bij misselijkheid en braken, wat vaak gepaard gaat met een kater. Gember kan worden gegeten, of het kan worden gemaakt in thee of sap.
  16. Bananen: Bananen bevatten veel kalium, wat kan helpen bij het herstellen van de elektrolytenbalans die verstoord raakt door uitdroging als gevolg van alcoholgebruik.
  17. Havermout: Havermout bevat vitamine B, dat kan helpen bij het verminderen van de symptomen van een kater. Het kan ook helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en vermoeidheid.
  18. Augurken: Augurken zijn rijk aan elektrolyten en kunnen helpen bij het herstellen van de vochtbalans in het lichaam na uitdroging door alcoholgebruik.
  19. Spinazie: Spinazie bevat veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die tijdens het drinken worden geproduceerd en bijdragen aan ontsteking en oxidatieve stress. Spinazie bevat ook veel kalium en magnesium.
  20. Kefir: Kefir bevat probiotica die kunnen helpen bij het herstellen van de darmgezondheid na alcoholgebruik, wat kan bijdragen aan misselijkheid en diarree. De vanille kefir drank (te koop bij de Albert Heijn) is een aanrader. Deze drank is wel dik van structuur. Dus daar moet je wel van houden. #nospon
  21. Aardbeien: Aardbeien bevatten vitamine C, dat kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het neutraliseren van vrije radicalen. Aardbeien zijn ook rijk aan vezels en water, wat kan helpen bij het hydrateren en ontgiften van het lichaam.

 

Dagmenu om van je kater af te komen

Ik heb twee dagmenu's samengesteld om van je kater af te komen. Dit zijn twee ideale dagmenu's om in te zetten na een avondje stappen. Hierna zal je weer als een stralend zonnetje voelen, lekker feestbeest!

Menu 1

Ontbijt: Havermoutpap met honing, een handje noten en blauwe bessen

Snack 1: Een banaan en een groot glas kokoswater

Lunch: Een omelet met 3 eieren , ui, knoflook en groene asperges

Snack 2: Een glas kefirdrank en aardbeien

Diner: Romige pasta met zalm, spinazie en pijnboompitten en crème fraîche.

 

Menu 2

Ontbijt: Een grote smoothie met aardbei, banaan, blauwe bessen, havermout en kokoswater

Snack 1: Een handje noten en twee blokjes pure chocolade

Lunch: Broccoli-courgettesoep met volkoren speltbrood en een spiegelei.

Snack 2: Een luxe anti-detox thee van gember, honing, citroen en kurkuma en fruit (watermeloen)

Diner: Zoete aardapppelfriet met groene groentes en een stuk vis naar keuze

 

Eet smakelijk en succes met het bestrijden van je kater!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.