6 stappen om meteen fitter te worden (of te blijven!)

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 15:12

Ik voel me in het algemeen energiek en fit. Ik vraag veel van mijn lichaam en ik ben elke dag druk met van alles en nog wat.
Daarom is het belangrijk om mijn mind en lichaam gezond te houden. Soms heb ik periodes dat ik daar iets meer moeite mee heb. Op dat moment zijn dit de perfecte tips en tools die mij helpen (weer) fit te worden en te blijven.


Hier zijn 6 stappen naar een gezonder leven, zowel fysiek als mentaal

1. Drink een glaasje meer

En met dat glaasje bedoel ik een glaasje water ;-). Ik hoor je wel denken!
Ik drink (indirect) best veel water. Maar dan in de vorm van thee en/of slappe limonade. Toch wil ik iets vaker zuiver water drinken.

Het is je vast niet onbekend dat het vele voordelen met zich meebrengt. Dit is een kleine opsomming ervan:

 • Het handhaaft de vochtbalans: Water is essentieel voor het handhaven van de vochtbalans van je lichaam, wat belangrijk is voor het functioneren van je organen en weefsels.
 • Het reguleert de lichaamstemperatuur: Water helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, wat vooral belangrijk is tijdens lichamelijke activiteit of in warme omgevingen.
 • Het bevordert de spijsvertering: Water is nodig om de spijsvertering te bevorderen en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
 • Het ondersteunt de nierfunctie: Voldoende water drinken helpt bij het voorkomen van nierstenen en ondersteunt de normale nierfunctie.
 • Het verbetert de huid: Voldoende hydratatie kan helpen bij het verbeteren van de elasticiteit en het voorkomen van droge huid.
 • Het vermindert vermoeidheid: Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid en een slecht humeur, dus voldoende water drinken kan helpen om je energieker en meer alert te voelen.

Tips om meer water te drinken:
1. Draag altijd een flesje water bij je
2. Stel jezelf een doel, bedenk hoeveel water je per dag wilt drinken
3. Bouw het langzaam op, ga niet opeens uit het niets 2 liter water drinken per dag als je dat hiervoor nooit deed
4. Drink altijd een glaasje water als je van het toilet komt (maak er routine van)
5. Gebruik een app die je herinnert aan het voldoende water drinken
6. Zet een glaasje water bij je bureau tijdens het werken

De laatste tip ga ik op mezelf toepassen en hier proberen een routine van te maken. 


2. Een stuk fruit per dag is beter dan geen fruit

Volgens mij is het algemeen bekend dat het wordt aanbevolen om 2 tot 3 stukken fruit per dag te eten. Maar ik kan begrijpen dat je daar soms echt geen trek in hebt. Ik koop vaak basic fruit in de supermarkt, zoals bananen, appels, kiwi's en peren. Puur exotisch fruit vaak prijzig is. Maar dit zorgt er wel voor dat ik soms echt geen trek heb in fruit. Terwijl het wel belangrijk voor je lichaam is om fruit te eten. Ik probeer daarom toch elke dag iets aan fruit te eten. Of ik er nou trek in heb of niet. Enkel voor de goede bouwstoffen voor mijn lichaam.

Er zitten meerdere voordelen aan het eten van fruit:

 • Mineralen en vezels die bijdragen aan de algehele gezondheid en het functioneren van het lichaam. Het eten van verschillende soorten fruit zorgt ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Het kan helpen bij gewichtsbeheersing: Fruit is meestal laag in calorieën en bevat veel vezels, waardoor het een gezonde keuze is voor gewichtsbeheersing. Het kan ook helpen om te voorkomen dat je te veel calorieën binnenkrijgt door het vervangen van minder gezonde snacks met fruit.
 • Het vermindert het risico op chronische ziekten: Fruit bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van schade aan cellen, wat kan leiden tot een vermindering van het risico op chronische ziekten zoals hartziekte, kanker en diabetes.
 • Het verbetert de spijsvertering: Fruit bevat veel vezels, wat helpt bij het bevorderen van de spijsvertering en het voorkomen van constipatie.
 • Het bevordert de hydratatie: Veel fruitsoorten bevatten veel water, wat bijdraagt aan de hydratatie van het lichaam.

 

Voeg fruit toe aan je ontbijt of eet het samen naast een grote maaltijd. Of eet het als snack. Voor mij is dit meer een discipline kwestie. Soms moet je gewoon je groenten en fruit eten, ook al heb je daar geen trek in. Net zoals met sporten. Soms heb je geen zin, maar je doet het uit eindelijk wel voor je lichaam. Kies regelmatig voor lange termijn geluk boven korte termijn geluk.


3. Ga eens iets vaker naar buiten

Even een blokje om, al is het maar voor 10 minuten! Zeker als het lekker weer is. Vaker naar buiten gaan kan bijdragen aan een betere fysieke gezondheid, mentale gezondheid en creativiteit. Probeer dagelijks wat tijd buiten door te brengen, zelfs als het maar een korte wandeling is.

Er zijn veel voordelen van regelmatig buiten zijn:

 • Vitamine D: Door buiten te zijn krijg je blootstelling aan zonlicht, wat kan helpen om de vitamine D-spiegels in je lichaam te verhogen. Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten, een gezond immuunsysteem en kan ook helpen bij het verminderen van depressieve symptomen.
 • Beweging: Buiten zijn moedigt meestal ook lichaamsbeweging aan, of het nu gaat om wandelen, hardlopen, fietsen of andere activiteiten. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere fysieke gezondheid en kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst.
 • Stressvermindering: Buiten zijn kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan rustgevend en ontspannend zijn om tijd door te brengen in de natuur en kan helpen om de geest te verlichten.
 • Creativiteit en inspiratie: Buiten zijn kan ook helpen bij het inspireren van creativiteit en het genereren van nieuwe ideeën. Het kan helpen om de geest te openen en nieuwe perspectieven te bieden.

 

4. Een nieuw sportschema als nieuwe uitdaging

Normaliter ga ik op maandag, woensdag en soms zaterdag kickboksen. De laatste tijd merkte ik weerstand bij mijzelf en had ik niet zoveel zin meer om te trainen. Ik merkte dat ik het sparren tijdens de lessen niet meer zo leuk vond. (Dit doen we vooral veel op woensdag.) Ik heb er voor gekozen om de komende tijd op woensdag een andere les te volgen; namelijk LXR bij mijn sportschool. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat ik squashen erg leuk vind. Hiervoor heb ik voordelig een strippenkaart kunnen aanschaffen via Groupon. Win-win!
Zo kan ik weer gemotiveerd aan de slag gaan met nieuwe trainingsdoelen.


5. Meer genieten van de 'minder' gezonde etenswaren

Ik vind het belangrijk om bewust te zijn van wat ik eet. Ik eet ook vaak genoeg minder gezonde producten zoals snoep, koek en chips. Hier ga ik ook zeker niet mee stoppen. Wat ik wél wil doen, is hier bewuster mee omgaan. Bewust kiezen voor dat éxtra koekje of snoepje. Bewust genieten en met mate eten. Het mag wel wat minder worden met mijn suikerinname. Dit wil ik dus doen door bewustzijn te creëren en vaker stil te staan bij wat ik eet en er meer van te genieten. Om er uit eindelijk ook voor te kiezen om minder van datgene te eten.

Hoewel het belangrijk is om gezonde voedingskeuzes te maken en een gebalanceerd dieet te volgen, kan het af en toe genieten van ongezonde voeding ook voordelen hebben. Ten eerste kan het helpen om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen en de druk van strikte voedingsregels te verminderen. Wanneer je jezelf af en toe toestaat om te genieten van een ongezonde traktatie, kan dit ook helpen om de neiging om te veel te eten of te zondigen te verminderen. Bovendien kan het genieten van ongezonde voeding je humeur verbeteren en zorgen voor een gevoel van genot en tevredenheid. Dit kan helpen om de algehele kwaliteit van leven te verbeteren en kan ook helpen bij het beheersen van stress en emoties. Dit is een voorbeeld van balans tussen korte termijn geluk en lange termijn geluk. Lees verder om meer te weten te komen over korte en lange termijn geluk.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het genieten van ongezonde voeding een balans vereist. Probeer gezonde voedingskeuzes te maken voor het grootste deel van je dieet, en beperk ongezonde voeding tot af en toe en in gematigde hoeveelheden. Overmatig gebruik van ongezonde voeding kan negatieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn.


6. Wordt bewust van de psychologie achter korte en lange termijn geluk

Korte termijn geluk in de psychologie verwijst naar het gevoel van plezier op korte termijn, terwijl lange termijn geluk een duurzamere vorm van geluk is die kan worden bereikt door het nastreven van zinvolle doelen en relaties, en het beoefenen van zelfzorg en zelfverbetering. Het vinden van een balans tussen korte en lange termijn geluk is belangrijk voor ons welzijn.

Voorbeelden van korte termijn geluk op het gebied van fitness en voeding zijn onder meer:

 • Het eten van een stuk chocoladetaart: Dit kan ons op korte termijn een gevoel van geluk en tevredenheid geven door de smaak en textuur van het voedsel.
 • Het overslaan van een trainingssessie: Dit kan ons op korte termijn een gevoel van opluchting geven door de vermijding van fysieke inspanning.

Voorbeelden van lange termijn geluk op het gebied van fitness en voeding zijn onder meer:

 • Het bereiken van een gezond gewicht: Door regelmatig te trainen en gezonde voeding te eten, kunnen we op lange termijn ons lichaamsgewicht beheersen en ons zelfverzekerder en gezonder voelen. En dus dat stuk chocoladetaart overslaan.
 • Het verbeteren van de lichamelijke gezondheid: Door regelmatig te trainen en gezond te eten, kunnen we op lange termijn ons cardiovasculaire systeem, onze spieren en ons immuunsysteem versterken en onze algehele gezondheid verbeteren. En er dus toch voor kiezen om te gaan sporten, ook al heb je geen zin.

Een uitgebreide blog over 'korte en lange termijn geluk' dit onderwerp lees je hier. Dan ligt ik dit langer toe met meer concrete voorbeelden.


Heb jij een idee voor een volgende blog?
Laat een reactie achter in de reacties hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.