Tiendaags eetdagboek - febr '23

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 15:12

Om meer inzicht te krijgen in mijn eetpatroon en hoe ik ervoor sta, heb ik 10 dagen mijn voeding bijgehouden en genoteerd. Het kost mij de laatste tijd meer moeite om gezonde keuzes te maken...

Ik kies sneller voor de makkelijkere optie, die vaak iets ongezonder is doordat het bijvoorbeeld minder vezels bevat dan een betere optie. Wat daarbij kan helpen is goed plannen en vooruit denken. Zo kan je bewust gezondere keuzes maken.

 

Het kan lastig zijn om de juiste stappen naar een fitter lichaam te zetten. Kleine stapjes kunnen helpen. Hoe? Dat lees je hier. Maar eerst wilde ik mijn eetgewoontes in kaart brengen.

10-daags eetdagboekje

Ik heb de afgelopen 10 dagen mijn voeding bijgehouden. Niet tot in het precieze, maar wel globaal. En als jij je halverwege afvraagt 'drinkt deze meid wel?' dan is het antwoord 'ja, maar vooral water, thee en slappe limonade'. Deze drie dranken heb ik niet meegeteld in het overzicht. Spoiler: Je kan wel stellen, na het lezen van dit blogje, dat ik van snoepjes en warme chocolademelk houd. ;-)



Dag 1.

Ontbijt: twee speltbroodjes met rosbief, zout en peper

Lunch: een triple tosti van speltbrood met kipfilet en jong belegen kaas, incl. klein beetje saus

Snack: pitjes van een halve granaatappel, een warme chocolademelk met slagroom

Diner: romige volkoren pasta met kip, tomaat, champignons en rucola. Saus o.b.v. crème fraîche, knoflook, ui, peper en zout

Snack: twee roze spekkies en een halve chocolade proteinshake

 

Dag 2.

Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met granaatappelpitjes, chiazaad, schuddebuikjes en naturel granola

Snack: warme chocolademelk met slagroom

Lunch: twee boterhammen met smeerleverworst en één (van twee boterhammen) tosti met kipfilet en jonge kaas

Snack: een appel en een Bolletje Goed Bezig reep

Diner: Mexicaanse bonenschotel met rijst en een paar naturel nacho's

Snack: een paar blokjes kaas, 2 spekkies en een bonbon

 

Dag 3. (weekend)

Ontbijt: twee haver-tarwe pannenkoeken met stroop 

Lunch: een wit bolletje met filet americain 

Snack: warme chocolademelk met slagroom en twee koeken 

Diner: Mexicaanse bonenschotel met gehakt, kaas, rijst en een paar naturel nacho's (leftovers)

Snack: aardbeien met wat chocoladesaus 

 

Dag 4. (weekend)

Ontbijt: 200ml yoghurt met cruesli, aardbeien en rozijntjes

Lunch: klein portie kibbeling en een half bakje patat met mayonaise 

Diner: rijst met broccoli, kabeljauw en vissaus

Snacks: stroopwafel, bonbon, handje snoepjes

 

Dag 5.

Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes

Snack: twee speculaasjes, een spekkie en een bonbon (ik had op dit moment honger en écht mega trek in zoetigheid... #periodcravings)

Lunch: drie boterhammen met kippenleverworst

Snack: schaaltje aardbeien en een halve chocolade proteineshake

Diner: gevulde (halve) paprika met linzenbonenmix en aardappelpuree 

Snack: een kipschnitzel met aardappeltjes en een klein beetje appelmoes (kleine maaltijd)

 

Dag 6.

Ontbijt: 200ml melk met brinta(pap) met een eetlepel hagelslag erdoor

Snack: 200ml lactose vrije yoghurt met cruesli, schuddenbuikjes en rozijntjes

Lunch: gevulde (halve) paprika met linzenbonenmix en rijst

Snack: kleine banaan, een appel en een warme chocolademelk met slagroom

Diner: paella met chorizo, kip, garnalen, wokgroenten en doperwten

Snack: een spekkie en een bonbon

 

Dag 7.

Ontbijt: 200ml magere yoghurt met cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes

Snack: 3 grote aardbeien

Lunch: 2 sneetjes speltbrood met kippensmeerleverworst en een tosti (2 broodjes) jonge kaas met kipfilet en een klein beetje saus

Snack: een kleine banaan, twee blokjes extra pure chocolade en een warme chocolademelk met slagroom

Diner: paar sneetjes wit stokbroodje met kruidenboter, patat en een beetje nasi en bami (buffetje bij een volleybal toernooi)

Snack: twee volkoren beschuitjes met boter en hagelslag

 

Dag 8.

Ontbijt: twee sneetjes speltbrood met smeerleverworst

Lunch: volkoren spaghetti met gehakt en fijne groentenmix en deze kruidenmix

Snack: halve mango, een kiwi en een chocolade koekje

Diner: volkoren speltpenne met tonijn, tomaat, appel, paprika, mayo yoghurt en ui

Snack: een bonbon

 

Dag 9.

Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes

Lunch: twee sneetjes speltbrood met kippen-paté en twee sneetjes met vega filet americain met zout en peper (aanrader!)

Snack: halve mango

Diner: volkoren wraps met kipfilet, crispy chicken kruidenmix, Mexicaanse wokgroenten, fajita kruiden en haver crème fraîche

Snack: een haverkoek

 

Dag 10. (weekend) 

Brunch: twee volkoren sneetjes speltbrood, eentje met boter en pure hagelslag, eentje met boter en schuddebuikjes

Diner: twee koppen kippensoep rijkgevuld met groenten

Snack: één zelfgemaakt worstenbroodje en twee oreo koekjes

Bios snacks: klein bakje zoete popcorn,  mini zakje blauwe M&M's en zwarte ice tea (klein flesje)

 

Top 5 favoriete gerechten van deze week

  1. volkoren wraps met kipfilet, crispy chicken kruidenmix, Mexicaanse wokgroenten, fajita kruiden en haver crème fraîche
  2. lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes
  3. paella met chorizo, kip, garnalen, wokgroenten en doperwten
  4. volkoren speltpenne met tonijn, tomaat, appel, paprika, mayo yoghurt en ui
  5. Mexicaanse bonenschotel met gehakt, kaas, rijst en een paar naturel nacho's


Conclusie

Het lukt mij goed doordeweeks overwegend gezond te eten. Door routine zorg ik ervoor dat ik gezondere keuzes maak. Dit zorgt er ook wel voor dat ik minder gevarieerd eet. Omdat ik in principe alleen woon, sla ik niet veel boodschappen in. Omdat ik het anders weg moet gooien wanneer ik het niet gebruik. Ik vind het lastig, nu ik alleen op mijzelf woon, meer gevarieerd te eten.

Ik eet vrijwel elke dag fruit en groenten. In het weekend vind ik het lastiger om een gezond voedingspatroon aan te houden, zoals vezelrijke (volkoren). Ik grijp dan sneller naar makkelijkere opties en wat er op dat moment in huis is. Ik ben dan niet bereid om naar de supermarkt te gaan om een gezondere optie te halen voor mijzelf.

De tussendoortjes bestaat de ene keer uit een stuk fruit, haverkoekje of chocolade(melk). Zolang ik mij kan beheersen en niet gelijk de hele reep eet, maar het houd bij twee blokjes ben ik hier content mee. In het weekend mag het soms wel iets minder enthousiast. Ik streef graag naar de 80/20 regel. 80% gezonde voeding 20% 'ongezonde' voeding. Hieronder versta ik alle voeding die zeer weinig vezels, eiwitten of gezonde vetten, en/of mineralen en vitamines bevatten. Zoals koek, snoep, chips en frituur.

 

Liefs,

Demi

 

Inspiratie voor een nieuwe blogpost? Laat het in de reacties achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.