De impact van biofilie op je mentale welzijn is bizar! Ontdek de kracht van natuur in je interieur

Gepubliceerd op 16 juli 2023 om 16:21
Ontdek de kracht van de natuur in je interieur

Biofilie betekent dat wij mensen zijn altijd op zoek naar een verbinding met de natuur en andere organismen. Dit klinkt heel zweverig omdat het gaat over een diepe verbondenheid tussen mensen en de natuurlijke wereld. Echter, het concept van biofilie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en heeft een stevige basis in de biologie, psychologie en ecologie. Ontdek hoe het integreren van natuurlijke elementen in je interieur een buitengewone invloed kan hebben op je geestelijke gezondheid. Leer hoe biofilie je helpt ontspannen, stress vermindert en een positieve mindset bevordert. Lees verder en leer over de kracht van de natuur in je interieur.

Inhoud van deze blog

 • Wat is biofilie 
 • De invloed van biofilie op mentaal welzijn
 • Wat is een biofiel interieur 
 • Praktische tips om meer rust te creëren in je huis

1. Wat is biofilie

Biofilie verwijst naar de aangeboren menselijke neiging om een diepe verbinding met de natuur en andere levende organismen te zoeken. Het is geworteld in onze evolutionaire geschiedenis, waarin we als soort sterk afhankelijk waren van de natuurlijke omgeving. Biofilie omvat het verlangen naar natuurlijke omgevingen, planten, dieren en zelfs het verlangen naar de aanwezigheid van natuurlijke elementen in onze gebouwde omgevingen.

Het concept werd geïntroduceerd door de bioloog Edward O. Wilson in zijn boek "Biophilia" uit 1984. Het woord "biofilie" is afgeleid van de Griekse woorden "bios", wat "leven" betekent, en "philia", wat "liefde voor" of "affiniteit met" betekent.

Mensen hebben gedurende duizenden jaren in nauwe interactie met de natuur geleefd. We zijn geëvolueerd als onderdeel van de natuurlijke wereld en hebben afhankelijkheid ontwikkeld van ecosystemen en andere levende organismen. Onze fysiologie, psychologie en cognitieve processen zijn gevormd door deze verbondenheid met de natuur.

We hebben vaak het verlangen om natuurlijke omgevingen te verkennen en te ervaren. Velen van ons hebben een fascinatie voor planten, dieren of andere levende wezens, en het verlangen om ons omringd te voelen door natuurlijke elementen in onze dagelijkse leefomgeving.

 

Ik durf erop te wedden dat jij dit ook hebt! 

 

Biofilie gaat over interne psychologische reacties op de natuur. Het gaat over genieten van de natuur en landschappen. En dan heb ik het ook over je tuin! Biofilie gaat ook over het gevoel van verbondenheid, welzijn en voldoening dat we ervaren wanneer we in contact komen met de natuur.

Terug naar de oertijd

Evolutionair gezien hebben mensen gedurende het grootste deel van onze geschiedenis als jager-verzamelaars in nauw contact gestaan met de natuurlijke omgeving. We waren afhankelijk van de natuur voor voedsel, water, onderdak en bescherming.

Onze overleving en voortplanting waren rechtstreeks verbonden met ons vermogen om in harmonie met de natuurlijke wereld te leven. Daarom hebben we evolutionair mechanismen ontwikkeld die ons aantrekken tot natuurlijke omgevingen en andere levende wezens.

Onze zintuigen zijn gevoelig voor natuurlijke elementen zoals groen, bloemen, water en dieren, omdat ze historisch gezien belangrijke informatie bevatten voor onze overleving. Bijvoorbeeld, het verlangen om waterbronnen te vinden en te gebruiken, het herkennen van eetbare planten en het vermijden van gevaarlijke dieren.

>> blog gaat verder onder de afbeelding >>

Wat is biofilie

2. De invloed van biofilie op mentaal welzijn

Het is bewezen dat biofilie een aanzienlijke invloed heeft op ons mentale welzijn. Het integreren van natuurlijke elementen in onze omgeving heeft vele voordelen, namelijk:

 1. ontspanning
 2. stress verminderen
 3. positieve mindset
 4. verbeterde concentratie
 5. verhoogde creativiteit
 6. algemeen gevoel van kalmte
 7. tevredenheid
 8. verbondenheid

 

Psychologie studies hebben aangetoond dat blootstelling aan de natuur en het hebben van contact met andere levende wezens gunstig is voor onze geestelijke gezondheid.

 

Bovendien kan de natuurlijke omgeving een ontsnapping bieden aan de drukte en stress van het moderne leven. Het biedt een contrast met de kunstmatige en vaak overstimulerende omgevingen waarin we vaak verkeren. Het zoeken naar verbinding met de natuur en andere levende organismen kan dienen als een vorm van herstel voor ons drukke brein en onze emoties. Het zorgt voor meer balans in onze drukke levens.

>> blog gaat verder onder de afbeelding >>

biofilie heeft invloed op mentaal welzijn

3. Wat is een biofiel interieur

Een biofiel interieur is een specifiek ontwerpconcept dat zich richt op het integreren van natuurlijke elementen en materialen in de binnenruimtes. Het omvat het gebruik van natuurlijke materialen, het creëren van voldoende daglichttoegang, het introduceren van planten en groen in het interieur en het creëren van een verbinding met de buitenwereld.

 

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de positieve effecten van biofilie binnen het interieur. Dit al heeft geleid tot het ontstaan van het concept van biofiel ontwerp, waarbij natuurlijke elementen en principes worden geïntegreerd in architectuur en interieurontwerp om een betere menselijke ervaring te bevorderen.

 

Het doel is om een ruimte te creëren die de verbinding met de natuur versterkt, een gevoel van welzijn bevordert en een positieve invloed heeft op de bewoners.

 

Materialen zoals hout, steen, bamboe en kurk worden vaak verwerkt in vloeren, wanden, meubels en accessoires. Deze materialen brengen een warme en organische uitstraling in de ruimte en dragen bij aan een gevoel van verbondenheid met de natuur. Ze kunnen ook duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bevorderen, waardoor het interieur een ecologisch verantwoorde keuze wordt.

 

Een ander belangrijk element van biofiel interieurontwerp is het maximaliseren van de toegang tot natuurlijk daglicht. Dit kan worden bereikt door grote ramen, daklichten, lichtschachten en glazen wanden te gebruiken. Daglicht is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, het bevordert de productie van vitamine D, reguleert onze slaap-waakcyclus en heeft een positieve invloed op onze gemoedstoestand. Het integreren van daglicht in het interieur zorgt voor een levendige en energieke atmosfeer.

 

Planten en groen spelen ook een centrale rol in biofiel interieurontwerp. Het toevoegen van planten aan de ruimte brengt niet alleen een natuurlijk element in huis, maar heeft ook vele gezondheidsvoordelen. Planten verbeteren de luchtkwaliteit door het filteren van giftige stoffen en het verhogen van de luchtvochtigheid. Ze creëren een gevoel van frisheid en vitaliteit en kunnen stress verminderen en de concentratie verhogen. Van grote kamerplanten tot hangende planten en verticale tuinen, er zijn verschillende manieren om planten op te nemen in het biofiele interieur.

 

Ook interessant: Lees hier welke planten de luchtkwaliteit in je huis verbeteren.

 

Een biofiel interieurontwerp omvat ook het creëren van een verbinding met de buitenwereld. Dit kan worden bereikt door middel van uitzicht op de natuurlijke omgeving. Of het openen van de ruimte naar een tuin of terras. Maar je kan zelfs ook gebruik van natuurlijke geluiden, zoals het geluid van stromend water of vogelgezang. Dit zie je steeds meer in toiletten bij restaurants of tankstations! Deze verbinding met de buitenwereld versterkt het gevoel van harmonie en helpt om de stress van het moderne stadsleven te verminderen.

>> blog gaat verder onder de afbeelding >>

biofiele interieur

4. Praktische tips om meer rust te creëren in je huis met biofilie

Lees alle praktische tips en suggesties om meer rust en harmonie in je huis te creëren. Deze praktische tips zullen je helpen om je huis te transformeren tot een oase van rust wat zal leiden tot een boost voor je mentale gezondheid.

 

Haal de natuur naar binnen

Introduceer natuurlijke elementen in je interieur, zoals planten, bloemen en kleine waterelementen zoals een fontein of een aquarium. Deze elementen brengen de rustgevende en harmonieuze energie van de natuur in je huis.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Maximaliseer de hoeveelheid natuurlijk licht in je huis. Open gordijnen en jaloezieën om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Dit helpt bij het reguleren van je biologische klok en bevordert een gevoel van welzijn. Dus als je wakker wordt, loop gelijk naar het raam voor wat zonlicht. Gebruik warme en zachte verlichting in plaats van felle, koude verlichting. Gebruik lampen met dimmers om de lichtintensiteit aan te passen aan de gewenste sfeer. Dit zorgt voor een kalmerende en gezellige ambiance.

 

Gebruik natuurlijke materialen

Kies voor meubels en decoratieve items gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, steen, bamboe of riet. Deze materialen brengen een gevoel van warmte en organische schoonheid in je interieur.

 

Creëer een natuurlijke kleurenpalet

Gebruik kleuren geïnspireerd door de natuur, zoals zachte groenen, kalmerende blauwtinten en aardse tinten. Deze kleuren hebben een rustgevend effect en creëren een gevoel van harmonie en evenwicht in je huis.

 

Creëer buitenverbinding

Richt je interieur zo in dat het uitzicht op de buitenwereld wordt gemaximaliseerd. Plaats meubels bij ramen met een mooi uitzicht op de tuin, een park of een natuurgebied. Dit versterkt de verbinding met de natuurlijke omgeving en brengt een gevoel van rust en sereniteit.

 

Creëer rustige en gezellige hoekjes

Richt speciale hoekjes in je huis in waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Plaats comfortabele stoelen, zachte kussens en dekens in deze hoekjes. Voeg planten en natuurlijke decoratieve elementen toe om een oase van rust te creëren.

 

Natuurgeluiden

Integreer geluiden uit de natuur in je huis, zoals het zachte ruisen van bladeren, kabbelend water of het zingen van vogels. Je kunt gebruikmaken van natuurgeluiden-apps, sound machines of zelfs het afspelen van ontspannende muziek met natuurgeluiden.

 

Natuurlijke geurbronnen

Gebruik natuurlijke geurbronnen zoals gedroogde bloemen, kruiden of etherische oliën om een aangename geur in je huis te verspreiden. Kies geuren die ontspannend en rustgevend zijn, zoals lavendel, jasmijn of bergamot.

 

Waterelementen

Overweeg het plaatsen van een waterfontein, een kleine vijver of zelfs een aquarium in je huis. Het geluid en de aanblik van stromend water kunnen een rustgevend effect hebben en een gevoel van sereniteit creëren.

 

Natuurlijke kunst

Versier je muren met kunstwerken of foto's geïnspireerd door de natuur. Landschappen, bloemen, dieren of abstracte werken met organische vormen kunnen een rustgevende en ontspannende sfeer creëren.

 

Natuurlijke textiel

Gebruik zachte en natuurlijke textielmaterialen zoals katoen, linnen of zijde voor je gordijnen, kussens, dekens en beddengoed. Deze materialen voelen prettig aan en dragen bij aan een comfortabele en rustgevende omgeving.

 

Natuurlijke luchtzuivering

Plaats luchtzuiverende planten in je huis om de luchtkwaliteit te verbeteren. Sommige planten, zoals de bekende vredeslelie (Spathiphyllum) of de bamboepalm (Chamaedorea seifrizii), staan erom bekend dat ze de lucht zuiveren en een rustgevende uitstraling hebben.

Bronnen: Wikipedia, Onderzoek

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

 

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.