Help! Ik kom moeizaam uit mijn bed in de ochtend… What to do?

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 14:31

Pff... daar gaat die wekker weer. Over het algemeen slaap ik goed. Maar toch vind ik het altijd lastig om in de ochtend uit mijn  bed te komen. Hoe komt dat toch? Deze vraag én frustratie triggerde mij om even een onderzoekje te doen over het internet.

Maar je hebt pas wat aan kennis als je het ook echt toepast. Dus hier ben ik gelijk mee gestart. En ik kan je vertellen… puntje 2 werkt voorstelbaar goed! Goed ontwaken zorgt er automatisch voor dat je in een goed ritme zit en dat betekent dat je ook sneller in de avond in slaap valt. Win-win! Dus lees hieronder alle tips en bepaal welke manier het beste bij jou past. 

1. Maak een vast ochtendroutine (ja, echt!)

Als je een vast ochtendroutine hebt, is het makkelijker om wakker te worden omdat je lichaam weet wat er gaat gebeuren.

Neem vooral je tijd om een goede ochtendroutine te bedenken voor jezelf. Dit is iets wat veel beter kan bij mijzelf. Ik ben namelijk best wel een gehaast persoon (zonder goed ochtendroutine, lol :'-) ). Maar één ding wat ik in de ochtend doe (als eerst) is een kop thee zetten. Vervolgens ga ik mijn make-up doen in de ochtend terwijl ik geniet van een kopje verse thee van losse bladeren.

Bij een ochtendroutine kan je bedenken of je bepaalde doelen wilt stellen voor jezelf. Wat wil je bereiken voordat je de deur uit gaat? Dit kan bijvoorbeeld zijn; een ontbijt eten, je tanden poetsen, een work-out doen of je werk voorbereiden. Plan in hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Zo weet je hoe laat je moet opstaan om jouw ochtendroutine uit te kunnen voeren.

Wat helpt is een lijstje maken met de taken die je wilt vervullen in de ochtend. Én uiteraard in de juiste volgorde opschrijven. Probeer je hieraan te houden. In het begin heb je hier discipline voor nodig. Maar op ten duur zal het een gewoonte worden.

2. Laat licht binnen (!!!) en breek het slaapstofje melatonine af in je lichaam.

Open de gordijnen of verduisteringsgordijnen zodat er licht binnenkomt. Het licht helpt om je biologische klok op gang te brengen en maakt het makkelijker om wakker te worden.

Kom op, gooi dat licht aan. Neem een minuutje extra om wakker te worden en loop daarna naar het raam van je slaapkamer. Open de gordijnen (oké, in de winter heeft dit geen zin, maar goed) en laat het licht toe. Laat je ogen wennen aan het licht.

Het licht dat binnenkomt door het raam, zorgt ervoor dat ons lichaam een grotere hoeveelheid van het stofje melatonine afbreekt. Melatonine is het stofje dat ons slaperig maakt. Hierdoor word je sneller wakker en kom je makkelijker op gang in de ochtend.

3. Probeer een wake up light 

De meesten kennen deze wekker wel. Voor de mensen die geen idee hebben: Een wake-up light, ook wel een lichtwekker genoemd, is een apparaat dat simuleert de opkomst van de zon.
Ik heb deze wekker al een tijdje zelf en I LOVE IT! Beste aankoop ever als het gaat om dit onderwerp. Ik heb er eentje van Philips en die werkt prima. 

De wake-up light zorgt voor een geleidelijke toename van het licht in de slaapkamer, wat het lichaam helpt om geleidelijk wakker te worden. Het helpt ook als ondersteuning van bovenstaand genoemde punt. De wekker begint met een zacht, oranje licht dat langzaam aan helderder wordt in de loop van een paar minuten (bij mij één half uur). Het bootst de zonsopgang na. Dit helpt om het stofje melatonine (slaaphormoon) af te remmen. Hierdoor kun je op een meer natuurlijke en rustige manier wakker worden. Daarnaast wordt je niet gelijk van de stress wakker door een harde wekker. Hallo blije hormonen! En doei overbodige stressprikkels…

4. Zet een wekker op een andere plek (duh)

Als je je wekker verplaatst naar een andere plek in je slaapkamer, moet je wel je bed uitkomen om hem uit te zetten. Tenzij je er iets naar gooit om hem de ‘mond te snoeren’. Kijk dan eerst even of je jouw kat niet raakt. 

5. Plan tijd in voor je hobby in de ochtend

Als je weet dat je iets leuks gaat doen of iets belangrijks te doen hebt in de ochtend, kan dit je motivatie verhogen om uit bed te komen. Neem eens vaker de tijd om iets voor jezelf te doen. Dit zou je heel goed in de ochtend kunnen inplannen voor jezelf. 

Bijvoorbeeld een van de volgende dingen:

  • Mediteren
  • Yoga of stretch oefeningen
  • Een goede kop koffie of thee drinken
  • Een gezonde ontbijtmaaltijd eten
  • Planning maken voor de dag
  • Een boek te lezen of een podcast luisteren
  • Buiten een rondje lopen
  • Affirmaties opschrijven


Ik heb een tijdje affirmaties opgeschreven in de ochtend. Dit zorgde altijd voor een goede start. Je gaat dan veel positiever de dag door met zelfvertrouwen, plezier en vertrouwen. Dus neem deze gouden tip mee voor morgenochtend.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Mocht je een suggestie hebben voor een volgende blog, laat hieronder een reactie achter!

Reactie plaatsen

Reacties

Isabelle
een jaar geleden

Hallo! Dit werkt voor mij allemaal niet. Ik heb een wakeup light en een ochtendroutine met een hobby. Als de wekker afgaat laat ik hem express aan staan, want als ik m uitdoe val ik geheid weer in slaap. Maar nu slaap ik gewoon met de wekker én het wake up light aan.. uren later word ik wakker.. oeps.. heb je andere tips