Habit tracker: Hoofdpijn en migraine voorkomen

Gepubliceerd op 7 juni 2023 om 18:08
Habittracker

Een van de gezondheidskwaaltjes die vaak bij mij terugkeren, is hoofdpijn, en ik weet dat ik niet de enige ben die hier vaak last van heeft. Maar waarom ervaren we zoveel hoofdpijn? Er is hier namelijk een reden voor, en er zijn ook diverse oplossingen. Ik neem je graag mee in mijn journey: hoofdpijn en migraine voorkomen.

Onlangs had ik een stressvolle periode, gecombineerd met twee dagen van slecht, onregelmatig en onvoldoende eten, wat resulteerde in een migraineaanval. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar. Voor mij was het een signaal om terug te gaan naar de basis, op mijn gezondheid te letten en prikkels te verminderen.

 

In deze blog lees je over de volgende onderwerpen

 • Mijn habit tracker: hoofdpijn editie
 • Supplementen die bijdragen aan het verminderen of voorkomen van hoofdpijn, en die helpen om jouw brein in balans te brengen
 • Tip van Charlotte Labee: Brain Balance Expert
 • Waarom affirmaties en schrijven kunnen bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn
 • De betekenis achter de 80/20-regel
 • Wat mediteren voor jou kan betekenen
 • Waarom slaap en bewegen zo belangrijk is om migraine te voorkomen
 • Redenen om vaker fruit te eten

 

Mijn habit tracker

De habits die ik heb uitgekozen, om de komende 30 dagen op te focussen, zijn bedoeld om migraine te voorkomen en hoofdpijnklachten te verminderen. In deze blog zal ik alle habits toelichten en vertellen waarom ik mij specifiek op deze habits wil focussen. Uit eindelijk gaat het erom, om (fysiek) weer in balans te komen.

Blog gaat verder onder de afbeelding >>

habittracker

Supplementen die ik aanraad en waarom

Om klachten te verminderen ga ik de volgende supplementen weer trouw slikken:

1. Magnesium

Er zijn verschillende onderzoeken die suggereren dat hoofdpijn en migraine veroorzaakt kunnen worden de prikkelende stof genaamd glutamaat, die door het brein bewegen. Magnesium kan nuttig zijn bij hoofdpijn, omdat het je hersencellen beschermt tegen glutamaat. Het helpt ook om de receptoren (signaalstofjes) van serotonine te stabiliseren. Magnesium Tauraat zou de beste vorm zijn voor onze hersenen.

Deze raad ik aan.

2. Zwarte bes: Ribes Nigrum

Kalmeert het zenuwstelsel, vermindert stress op de bijnieren, geeft meer energie, ondersteunt het verwijderen van afvalstoffen, werkt als natuurlijk anti-histaminicum en versterkt het immuunsysteem. Kortom, een top supplement! Zwarte bes werkt goed als detox voor je lichaam. 

Deze raad ik aan.

3. Visolie omega 3

Omega 3 is essentieel voor het goed functioneren van je hersenen en zorgt voor een goede doorbloeding ervan. Onthoud dat je hersenen ook dagelijks voeding nodig hebben. Ongeveer 20% van wat je eet, wordt gebruikt door je hersenen. 
Vet eten is goed voor je hersenen omdat vetten een belangrijke rol spelen in de structuur en functie van het brein. De hersenen bestaan voor een aanzienlijk deel uit vetten, met name omega 3-vetzuren. Deze vetten haal je o.a. uit:  pitten, zaden, avocado, kokosrasp, rauwe noten, vette vissoorten zoals wilde zalm, garnalen, sardientjes en makreel.

Deze raad ik aan.

 

In deze blog heb ik gebruikgemaakt van affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, ontvang ik een klein percentage van de verkoopprijs. Dit heeft geen invloed op de prijs voor jou. Door via de link te kopen, help je me simpelweg een aankoop te doen. Bedankt daarvoor!

Tipje van Charlotte Labee: Brain balance expert 

charlotte labee

In deze tip van Tessa van Brain Balance wordt opnieuw benadrukt dat supplementen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van je hersenen. Supplementen zijn natuurlijk geen wondermiddel, maar kunnen wel een belangrijke rol spelen.

Even wat context bij dit bericht: Tijdens een van mijn kickbokstrainingen kreeg ik helaas een harde klap tegen mijn slaap. Hierdoor kreeg ik last van hevige hoofdpijn. Ik vroeg Charlotte om advies om het herstelproces te versnellen. Dit was haar antwoord op mijn vraag.

Dus mocht je ooit te maken krijgen met een hersenschudding, vergeet dan niet om deze tips ook in overweging te nemen!

Affirmaties opschrijven 

Ik probeer regelmatig een "braindump" te doen of een stuk te schrijven. Uit je hoofd, op papier!
Een braindump werkt als volgt: Hierbij schrijf je alles op wat je dwarszit of gewoonweg uit je hoofd wilt hebben. Schrijf zonder onderbrekingen aan één stuk door, zonder je pen van het papier te halen. Op deze manier kun je mogelijk de opgehoopte spanning in je hoofd verminderen die veroorzaakt wordt door onuitgesproken emoties of overpeinzingen.

Zelf probeer ik elke dag te schrijven. Affirmaties opschrijven is een goede mindset oefening. Het opschrijven van affirmaties kan verschillende voordelen hebben voor je mentale welzijn: positieve herprogrammering, versterken van zelfvertrouwen, focus en richting geven en een positieve mindset bevorderen. Een grote oorzaak van migraine is stress. Affirmaties kunnen je helpen om je gedachten en overtuigingen om te buigen van negatief naar positief, waardoor je minder stress zult ervaren.

80/20 regel betreft mijn voedingspatroon

De 80/20 regel, ook wel bekend als het principe van de 80/20, houdt in dat je 80% van de tijd gezonde voeding en een gezonde levensstijl nastreeft en 20% van de tijd ruimte laat voor flexibiliteit en genieten van minder gezonde keuzes.

Het idee achter de 80/20 regel is dat je jezelf niet hoeft te beperken tot strikte regels en perfectie, maar dat je in plaats daarvan een gebalanceerde benadering van gezondheid en welzijn kunt volgen. Door het merendeel van de tijd gezonde voeding en leefgewoonten te hanteren, creëer je een basis voor een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd geeft de 20% ruimte voor sociale gelegenheden, traktaties of momenten waarop je bewust kiest voor minder gezonde opties. Door de 80/20 regel toe te passen, kun je een gezonde balans vinden die past bij jouw individuele behoeften en voorkeuren.

 

En daarom is mediteren belangrijk

Stress is een trigger voor migraine. Meditatie is een bewezen techniek om stress te verminderen. Door regelmatig te mediteren, kun je je stressniveaus verlagen en een staat van ontspanning bevorderen, wat kan bijdragen aan het voorkomen van migraine en hoofdpijn.

Meditatie bevordert ook de bewustwording van je lichaam en geest. Door regelmatig te mediteren, kun je gevoeliger worden voor de signalen die je lichaam geeft, inclusief eventuele vroege waarschuwingssignalen van migraine of hoofdpijn. Dit stelt je in staat om preventieve maatregelen te nemen, zoals het vermijden van triggers of het nemen van rust voordat de symptomen verergeren.

 

Elke dag bewegen en voldoende slapen is cruciaal

Elke dag bewegen is cruciaal om migraine te helpen voorkomen vanwege de volgende redenen:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie, inclusief de doorbloeding naar de hersenen. Dit kan helpen om de bloedvaten in de hersenen gezond te houden en de kans op migraineaanvallen te verminderen.

 2. Stressvermindering: Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress, een bekende trigger voor migraine. Door regelmatig te bewegen, kun je spanning en stress in het lichaam verminderen, wat kan helpen om migraine te voorkomen.

 3. Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige fysieke activiteit kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Voldoende en kwalitatieve slaap is essentieel om migraineaanvallen te voorkomen. Door te bewegen kun je een gezond slaappatroon bevorderen.

 4. Endorfine-afgifte: Beweging stimuleert de afgifte van endorfines, natuurlijke "gelukshormonen" die gevoelens van welzijn en ontspanning bevorderen. Deze endorfines kunnen helpen om pijn te verminderen en de stemming te verbeteren, waardoor de kans op migraineaanvallen mogelijk afneemt.

 

Zoals je al las, is je slaapkwaliteit ook van belang. De kwaliteit van je slaap heeft een aanzienlijke impact op je lichaam en dient geoptimaliseerd te worden voor het verminderen van hoofdpijn, het behouden van een goede hormoonbalans, het verkrijgen van energie, concentratie en herstel. Een goede nachtrust wordt vaak onderschat en sommige mensen beschouwen slapen als tijdverspilling. Echter, het belang van goed slapen is net zo cruciaal als wakker zijn! 

Lees hier hoe ik afrekende met mijn slaapproblemen.

 

En tot slot: eat your fruits!

Fruit bevat voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de hersenen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Gezond eten is ook super belangrijk voor gezonde hersenen! Verdiep je eens in hormoonproof eten.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat naast fruit ook andere voedingsmiddelen bevat die essentieel zijn voor de hersenen, zoals groenten, volle granen, gezonde vetten en eiwitten. Het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen biedt een breed scala aan voedingsstoffen die de hersengezondheid kunnen ondersteunen.

Hier een paar leuke weetjes over fruit en je hersenen:

 1. Bosbessen: Bosbessen bevatten antioxidanten die de hersenen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Ze worden geassocieerd met een verbeterd geheugen en cognitieve functie.

 2. Avocado: Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten, vitamine E en antioxidanten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde hersenfunctie en kunnen helpen de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren.

 3. Granaatappels: Granaatappels zitten boordevol antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de bloedcirculatie naar de hersenen kunnen bevorderen. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve vaardigheden.

 4. Appels: Appels bevatten quercetine, een antioxidant die ontstekingen in de hersenen kan verminderen en het geheugen kan verbeteren. Ze bevatten ook vezels die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora, wat belangrijk is voor de hersengezondheid.

 5. Bananen: Bananen zijn een goede bron van vitamine B6, die nodig is voor de synthese van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij de regulatie van stemming en cognitieve functies.

 6. Citrusvruchten: Citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruits, bevatten vitamine C, dat een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de hersenen tegen oxidatieve stress. Vitamine C kan ook helpen bij de aanmaak van neurotransmitters en het verbeteren van de cognitieve functie.

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, sport, gezondheid en voeding.

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.