Ik deed een gezondheidscheck en dit kwam uit de test!

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 18:02

Ik volg Richard de Leth al een tijdje op Instagram. Richard studeerde medicijnen aan de Vrije Universiteit. Hij behaalde er zijn doctoraal geneeskunde maar maakte de artsenopleiding niet af. Hij is de oprichter van o.a. OERsterk.

Via Instagram kwam ik op zijn website terecht, waar hij zijn gezondheidscheck gratis aanbiedt. Uiteraard kan ik het dan niet laten om het in te vullen. Ik was namelijk gelijk nieuwsgierig wat er dan als uitslag uit Richard zijn test zou komen. Je vult een online vragenlijst in en krijg inzicht in jouw gezondheidsscore op basis van tien verschillende thema's, op basis van Richard zijn visie. De uitslag ontvang je per mail.

Mijn gezondheidscheck uitslag volgens Richard de Leth's visie

De gezondheidscheck bestaat uit tien verschillende thema's. Hoe hoger de score, hoe gezonder je bent. Mijn score kwam op een totaal uit van 78/108. Lees hieronder de verdeling en toelichting.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Mijn gezondheidsscore

 

1. Energie

Mijn score is 14/18. Energie is de basis van het leven. Energie wordt in elke cel in energiecentrales (mitochondriën genoemd) aangemaakt. Als deze cel-onderdelen goed functioneren, heb je voldoende energie. Ik interpreteer deze score als een voldoende en ben hier tevreden over.

 

2. Cortisol

Mijn score is 15/18. Cortisol is eigenlijk een anti-stresshormoon (adrenaline is het pro-stresshormoon). Het zorgt voor herstel en reguleert veel processen in het lichaam. Daarom is het belangrijk dat dit hormoon goed kan functioneren. Ik had de verwachting dat mijn stresshormoon hoger zou uitvallen, maar dat valt gelukkig mee!

 

3. Insuline

Mijn score is 8/14. Insuline is een hormoon dat bij veel mensen wereldwijd enorm uit balans is. Het is niet vreemd, want overal word je verleid om te eten en gebombardeerd met prikkels die stress veroorzaken in het lichaam (wat zowel het hormoon cortisol als insuline beïnvloedt).

Als het hormoon insuline uit balans is, heb je vaak geen zin om te bewegen (en juist wel om te eten). Dit vind ik geen verrassing aangezien ik echt vaak hunker naar snoep en chocolade (a.k.a. chocolademelkverslaving). Gelukkig sport ik wel met plezier een paar keer per week.


4. Stemming

Mijn score is 11/14. Een goede mentale flexibiliteit komt tot uiting in een goede stemming. Het is belangrijk om je goed te voelen, want het leven is bedoeld om te groeien en te genieten. Toch? Ik ben dankbaar dat ik hier hoog op scoor.

 

5. Slaap

Mijn score is 7/10. Een goede nachtrust is essentieel. Slaap is 's nachts de huishoudster van het brein en zorgt voor herstel en groei, zodat je de volgende dag beter kunt functioneren. Gelukkig is mijn slaapscore voldoende.

 

6. Stoelgang

Mijn score is 7/10. Voor een goede gezondheid is het belangrijk om op tijd te ontlasten. Een goede stoelgang is het resultaat. Gelukkig is mijn score op dit onderdeel voldoende.

 

7. Leptine

Mijn score is 6/18. Leptine is een belangrijk sleutelhormoon in onze stofwisseling. Het is de schakel tussen het immuunsysteem en de stofwisseling. Volgens de test scoor ik een voldoende, ook al klinkt 6/18 niet hoog in mijn oren... 

 

8. Libido

Mijn score is 1/4 (arme boyfriend). In het moderne leven hebben veel mensen problemen met hun libido. Het is een verkeerde ruilhandel, want bij chronische stress krijgt overleven altijd voorrang op voortplanting (en dus vermindert het libido). Ik scoor onvoldoende op dit onderdeel. Dit komt deels onverwachts. Maar ook niet helemaal onverwachts, aangezien ik een bezig bijtje ben en 1000 dingen tegelijktijdig wil, blijft er soms weinig ruimte over voor steamy ontspanning. Een gezonde levensstijl is de sleutel om je libido te verbeteren.

 

9. Buikomvang

Mijn score is 3/3. De laatste decennia zijn elektrische apparaten steeds dunner geworden, maar is de mens steeds dikker geworden. Je merkt het aan de toename van de buikomvang. Gelukkig scoor ik voldoende op dit onderdeel. Had ik ook niet anders verwacht ;-).

 

10. Levenskwaliteit

Mijn score is 9/9. Een gezonde levensstijl is een middel en geen doel op zich. Het is een middel voor een bezield leven met een goede levenskwaliteit. Gelukkig ben ik gemotiveerd ingesteld en stel ik altijd levensdoelen. Dit brengt soms stress met zich mee maar maakt het leven ook een stukje leuker!

 

Conclusie

Ik ben erg tevreden met mijn uitslag. Mijn verbeterpunten liggen bij de thema's Insuline, Libido en Leptine. Ik merk ook in mijn dagelijkse leven dat mijn insulinehormoon uit balans is, door de 'after dinner dips' die ik ervaar na een grote maaltijd. Het is erg interessant om zo een test eens te doen om te kijken waar je valkuilen liggen en dat kan ik aan iedereen aanraden. #nosponjustfan

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.