De psychologie achter korte en lange termijn geluk

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 15:06

Korte termijn geluk verwijst naar directe en tijdelijke gevoelens van plezier en genot, terwijl lange termijn geluk gaat over een dieper gevoel van tevredenheid en welzijn op de lange termijn. Het vinden van een balans tussen deze twee vormen van geluk is belangrijk voor een gezond en bevredigend leven. 

Het nastreven van zinvolle doelen, het hebben van betekenisvolle relaties en het beoefenen van zelfzorg zijn enkele manieren om bij te dragen aan een duurzaam gevoel van geluk en voldoening op de lange termijn.
In deze blog leg ik alles uitgebreid uit over korte en lange termijn geluk en waarom het zo belangrijk is dat je dit principe snapt. 

 

Over de psychologie van korte en lange termijn geluk

De psychologie van korte en lange termijn geluk heeft betrekking op de manier waarop mensen geluk ervaren en nastreven op verschillende tijdschalen. Korte termijn geluk verwijst naar het gevoel van geluk of plezier dat wordt ervaren op de korte termijn, bijvoorbeeld in de komende uren of dagen, terwijl lange termijn geluk verwijst naar een meer duurzame vorm van geluk die op de langere termijn kan worden ervaren, weken, maanden of zelfs jaren later. Het vinden van balans tussen deze twee vormen van geluk is belangrijk voor ons welzijn en kan ons helpen een betekenisvol en bevredigend leven te leiden. In dit opzicht speelt psychologie een belangrijke rol bij het begrijpen van menselijk gedrag en het helpen van mensen bij het vinden van een evenwicht tussen korte en lange termijn geluk.

 

Wat is de psychologie achter korte termijn geluk en lange termijn geluk?

De psychologie achter korte termijn geluk en lange termijn geluk heeft te maken met de manier waarop mensen hun geluk ervaren en nastreven op verschillende tijdschalen. Korte termijn geluk is gericht op het ervaren van onmiddellijke bevrediging en plezier, terwijl lange termijn geluk gericht is op het bereiken van duurzame vormen van geluk op de lange termijn.

De psychologie achter korte termijn geluk is gericht op het verkrijgen van beloning en directe bevrediging. Dit kan leiden tot gedrag dat gericht is op het maximaliseren van de hoeveelheid plezier die in het moment wordt ervaren, zoals het consumeren van ongezonde voeding, drugs of alcohol. Dit kan op de lange termijn echter ongewenste effecten hebben, zoals verslaving en het verwaarlozen van belangrijke taken en verantwoordelijkheden.

Lange termijn geluk is gericht op het bereiken van langdurige tevredenheid, vervulling en betekenis. Dit kan worden bereikt door het stellen van zinvolle doelen, het hebben van betekenisvolle relaties, het beoefenen van zelfzorg en zelfverbetering, en het ontwikkelen van een gevoel van betekenis en doel in het leven. Het nastreven van lange termijn geluk kan leiden tot gezonder gedrag, meer verantwoordelijkheid en een betere kwaliteit van leven op de lange termijn.

 

korte en lange termijn geluk

Korte en lange termijn geluk met betrekking op voeding

Een voorbeeld van korte termijn geluk met betrekking tot voeding is het eten van junkfood of snoep, waardoor je je direct tevreden en gelukkig voelt. Dit kan echter op de lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen en een gevoel van ontevredenheid. Concrete voorbeelden zijn:

 • Het eten van een stuk chocoladetaart. Dit kan ons op korte termijn een gevoel van geluk en tevredenheid geven door de smaak en textuur van het voedsel.
 • Het eten van een chocoladereep om jezelf te troosten na een stressvolle dag.
 • Het bestellen van fastfood omdat het snel en gemakkelijk is, en het direct een vol gevoel geeft.
 • Het drinken van een suikerhoudend drankje om jezelf op te vrolijken als je moe bent.
 • Het eten van een stuk taart of een koekje om te vieren dat je een project hebt afgerond.

 

Een voorbeeld van lange termijn geluk op het gebied van voeding is het eten van gezonde en voedzame voeding, wat kan leiden tot een betere fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn. Dit kan bijdragen aan een dieper gevoel van welzijn en tevredenheid in het leven.
Concrete voorbeelden zijn:

 • Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon: Een gezond eetpatroon met voldoende groenten, fruit, volkoren producten, gezonde vetten en eiwitten kan op de lange termijn bijdragen aan een betere gezondheid en vitaliteit.

 • Het verminderen van risico's op ziekten: Een gezond dieet kan bijdragen aan een lager risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

 • Het verbeteren van de stemming: Een dieet dat rijk is aan gezonde voedingsstoffen kan bijdragen aan een betere stemming en geestelijke gezondheid op de lange termijn.

 • Het verbeteren van de lichaamscompositie: Een gezond dieet in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de lichaamscompositie te verbeteren en bij te dragen aan een gezond gewicht op de lange termijn.

 • Het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven: Een gezond eetpatroon kan bijdragen aan meer energie, betere slaap, een betere spijsvertering en algemene gezondheid en welzijn op de lange termijn.

 

Korte en lange termijn geluk met betrekking op beweging

Korte termijn geluk met betrekking tot beweging kan worden ervaren door het vrijkomen van endorfines en andere feel-good chemicaliën tijdens en direct na het sporten. Dit kan leiden tot een gevoel van euforie, verhoogde energie en verbeterde stemming. Korte termijn geluk kan ook worden ervaren door het bereiken van korte termijn doelen, zoals het voltooien van een trainingssessie of het behalen van een persoonlijk record.

Enkele voorbeelden van korte termijn geluk met betrekking tot beweging zijn:

 • Een gevoel van voldoening en trots na het voltooien van een uitdagende work-out.
 • Een verhoogde energie en alertheid direct na het sporten.
 • Het verminderen van stress en spanning tijdens een work-out.
 • Het ervaren van plezier en sociale verbinding tijdens een sport- of bewegingsactiviteit met anderen.
 • Een verbeterde stemming en gevoel van welzijn door de afgifte van endorfines tijdens het sporten.

 

Lange termijn geluk met betrekking tot beweging kan worden bereikt door het opbouwen van een gezond en fit lichaam op de lange termijn, wat kan leiden tot verbeterde fysieke en mentale gezondheid, meer energie en uithoudingsvermogen, en een verbeterd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Op de lange termijn kan regelmatige lichaamsbeweging ook helpen om chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen te voorkomen en de levensduur te verlengen.

 

Concrete voorbeelden van lange termijn geluk met betrekking tot beweging:

 • Verbeterde fysieke gezondheid en fitheid, zoals een verlaagd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.
 • Verhoogd gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde als gevolg van het bereiken van persoonlijke fitnessdoelen en het zien van fysieke vooruitgang.
 • Verminderde stressniveaus en verbeterde stemming als gevolg van regelmatige lichaamsbeweging, omdat het kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.
 • Verbeterde slaapkwaliteit, waardoor u zich energieker en uitgeruster voelt.
 • Een betere kwaliteit van leven, omdat fysieke fitheid en gezondheid bijdragen aan een betere levensduur en levenskwaliteit op de lange termijn.

 

Korte en lange termijn geluk met betrekking op geld

Korte termijn geluk met betrekking tot geld kan worden ervaren door bijvoorbeeld een impulsaankoop te doen, uit eten te gaan, een korte vakantie te nemen of een avondje uit te gaan met vrienden. Deze activiteiten kunnen op de korte termijn plezier en voldoening geven.

Concrete voorbeelden zijn:

 • Impulsieve aankopen: het kopen van iets wat je niet echt nodig hebt, maar wat je op dat moment wel gelukkig maakt, zoals nieuwe kleding, gadgets of accessoires.
 • Uitgeven aan luxe-ervaringen: het uitgeven van geld aan leuke ervaringen zoals etentjes, weekendjes weg, of concerten, kan direct een gevoel van plezier en geluk opleveren.
 • Snelle oplossingen: het uitgeven van geld aan snelle oplossingen voor problemen, zoals het bestellen van eten in plaats van zelf te koken, of het kopen van een nieuw item in plaats van het repareren van een oud item.

Lange termijn geluk met betrekking tot geld kan worden bereikt door verstandig te sparen en te investeren voor de toekomst, financiële doelen te stellen en deze te behalen, en te werken aan een stabiele financiële situatie. Op de lange termijn kan financiële zekerheid en onafhankelijkheid leiden tot minder stress en meer vrijheid om keuzes te maken die bijdragen aan het persoonlijke welzijn.

Concrete voorbeelden zijn:

 • Investeren in je opleiding of training om je vaardigheden en kennis te verbeteren, wat kan leiden tot een betere baan en financiële stabiliteit op de lange termijn.
 • Sparen voor een comfortabel pensioen, zodat je financiële zekerheid hebt na je werkzame leven.
 • Investeren in onroerend goed of aandelen voor de lange termijn, waardoor je een passief inkomen kunt genereren en financiële stabiliteit kunt creëren.
 • Het creëren van een noodfonds om onverwachte uitgaven op te vangen, waardoor je je minder gestrest voelt over geldzaken en meer gemoedsrust hebt op de lange termijn.
 • Het opzetten van een budget en het vermijden van schulden, waardoor je op de lange termijn financieel gezond blijft en je je minder zorgen hoeft te maken over geldproblemen.

Het vinden van een balans tussen korte en lange termijn geluk met betrekking tot geld is belangrijk. Het is goed om te genieten van het heden, maar het is ook belangrijk om te werken aan financiële stabiliteit en zekerheid voor de toekomst.

 

Samenvatting

De psychologie van korte en lange termijn geluk draait om de manier waarop mensen geluk ervaren en nastreven op verschillende tijdschalen. Korte termijn geluk richt zich op onmiddellijke bevrediging en plezier, terwijl lange termijn geluk gericht is op het bereiken van duurzame vormen van geluk op de lange termijn. Korte termijn geluk kan leiden tot gedrag dat gericht is op het maximaliseren van plezier op korte termijn, maar op lange termijn ongewenste effecten kan hebben, zoals verslaving en verwaarlozing van verantwoordelijkheden. Lange termijn geluk wordt bereikt door het stellen van zinvolle doelen, het hebben van betekenisvolle relaties, het beoefenen van zelfzorg en zelfverbetering en het ontwikkelen van een gevoel van betekenis en doel in het leven. Het nastreven van lange termijn geluk kan leiden tot gezonder gedrag, meer verantwoordelijkheid en een betere kwaliteit van leven op de lange termijn.

De psychologie achter korte en lange termijn geluk kan je toepassen op allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld voeding, beweging en geld. Korte termijn geluk wordt bereikt door het consumeren van junkfood of snoep, terwijl lange termijn geluk wordt bereikt door het ontwikkelen van een gezond eetpatroon, het verminderen van risico's op ziekten en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Korte termijn geluk met beweging kan worden ervaren door endorfines en feel-good chemicaliën tijdens het sporten. Korte termijn doelen, zoals het voltooien van een work-out, kunnen ook een gevoel van voldoening geven. Lange termijn geluk kan worden bereikt door het opbouwen van een gezond en fit lichaam op de lange termijn, wat kan leiden tot verbeterde fysieke en mentale gezondheid, meer energie en uithoudingsvermogen, en een verbeterd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Korte termijn geluk met betrekking tot geld kan worden ervaren door impulsaankopen, luxe-ervaringen en snelle oplossingen. Lange termijn geluk kan worden bereikt door verstandig te sparen en te investeren in opleiding, pensioen, onroerend goed of aandelen, het creëren van een noodfonds en het vermijden van schulden. Een balans tussen korte en lange termijn geluk met betrekking tot geld is belangrijk voor financiële stabiliteit en zekerheid in de toekomst.


Heb jij een tip voor een volgende blog? Laat het mij weten in de reacties hieronder.

 

Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang  inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.

 

-x- Demi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.